Проф. Костов: Позитивният PCR тест не означава, че има вирус, който заразява

7887
Проф. Костов: Позитивният PCR тест не означава, че има вирус, който заразява
Снимка: ПЦ на МС

"Трябва ни много време, за да стигнем до лечението на коронавируса. По отношение на ваксината сме още по-далеч". Това каза пред БНР пулмологът проф. Коста Костов - консултант в болница "Св. Анна" в София и председател на Медицинския експертен съвет към Министерския съвет.

Според проф. Костов позитивният PCR тест не означава, че има активен вирус и данните за това все повече нарастват: "Регистрира се позитивен тест, регистрираме частици от вируса, но това не е вирус, който може да зарази", категоричен беше професорът и цитира данни от специализиран тест САЩ, според които вероятността 10-и ден след началото на симптомите у нас да има жизнеспособен вирус, който да може да се репликира, размножава, който може да бъде култивиран, т.е., който може да заразява и да поразява, е малка.

Проф. Костов: Медицинският експертен съвет прекратява дейността си, изпълнихме мисията си

Медицинският експертен съвет към Министерски съвет прекратява дейност. Това заяви днес председателят на органа проф. Коста Костов пред ...

Проф. Костов посочи, че всички болни, които са доказани носители на COVID-19, да стоят вкъщи не по-малко от 7 дни след началото на симптомите и не по-малко от 3 дни след заглъхване и пълно изчезване на температурата и кашлицата. Eкспертът уточни, че общо 14 дни е периодът за карантина вкъщи на заразен човек.

В предаването "Преди всички" проф. Коста Костов коментира идея на лекари от Южна Корея, че трябва да се премине към нова концепция - да се погледне към лекарствата, които има сега, и да се реорганизира тяхното приложение: "Тези колеги са извадили около 24 лекарствени продукти, между които има и някои любопитни, които и ние можем да използваме". 

Мерките се облекчават навреме

По думите на пулмолога е навременно облекчаването на мерките, защото е необходимо съхраняване на всички аспекти на нашето здраве, което включва и ментално и "социално благополучие", а не само отсъствие на болест и слабост. "Трябва да бъдем много внимателни, защото това е коварен вирус, и да боравим добре със свободата, която сега ни е предоставена".

Тръмп вече не смята за нужно да държи пресконференции за COVID-19

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че вече не си струва да се обръща към журналистите относно пандемията от новия коронавирус. Той ...

Според него бройката на новозаразените не дава пълна картина на ситуацията в страната, защото тя е концентрирана към рискови групи, които се изследват и тестват. 

Проф. Костов посочи, че вече са направили 10 редакции на документа с препоръки, свързани с пандемията от COVID-19, който Медицинският експертен съвет създаде. "Колегите лекари ги ползват и интересът е огромен", посочи проф. Костов и добави, че текстът непрекъснато се актуализира - всяка седмица в част от главите се появяват нови допълнения. По думите му съветът има подкрепата на цялата гилдия и някои от медиците представят собствен опит в текстове, които им изпращат.

Какво казва Световната здравна организация по отношение на тестовете, четете в този материал.

Темата продължава и в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com