Проф. Милан Миланов: Цялата система на телефон 112 всеки момент може да се срути

3789
Проф. Милан Миланов: Цялата система на телефон 112 всеки момент може да се срути
Снимка: БГНЕС

"Цялата система на телефон 112 е на нокти и всеки момент може да се срути. Тази бодрящина, която звучи от името на водещи фигури в администрацията, каквито са министри и зам.-министри, ме дразни много."

Това заяви в интервю за Нова телевизия проф. Милан Миланов, началник на Клиниката по интензивно лечение в „Пирогов”.

Служител на телефон 112: Има случаи, в които хора чакат по 5 минути за връзка

Системата на телефон 112 не локализира местоположение – не виждаме откъде ни се обаждат, дори не виждаме понякога телефонния номе...

По думите му в системата на спешна помощ са направени две грандиозни грешки.

"Служебният кабинет забави проекта за спешна медицина и бяха изпуснати 85 млн. евро. Този проект трябваше да влезе в сила от сега. Забиваха проекта, защото не си свършиха работата. Другата грешка е, че още март месец тази година договорът между тази фирма, която поддържа комуникационната система на спешната медицина, и Здравното министерство трябваше да бъде сключен. Предното ръководство на ведомството е заделило и пари за това", допълни още проф. Миланов.

Припомняме, че на 23 август министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви:

""Аз спрях поръчката за тел. 112. Беше намерен дефект в нея и това беше основанието. Усещам се притиснат като министър от тези, които досега са изпълнявали задълженията си по този договор. Имаме известни слабости в министерството назад във времето, тъй като не са плащани пари за поддръжка. От експертизата, която имам, в момента правим така, че се договаряме с представител на небългарска фирма, които са вършили нещата досега, да продължават да ги вършат без това да е в ущърб на гражданите."

Спешният телефон 112 не работи пълноценно, признават от МВР

Телефонът за спешни повиквания 112 не работи пълноценно. Това признаха от МВР. Трудностите са свързани с липсата на квалифициран персон...

Фирмата, поддържаща тел. 112 да не се подвежда по това, че идвайки председателството, държавата може да бъде притискана с неприемливи условия, допълни още той.

"Имам увереността, че ще постигнем оптимална цена за поддръжката, която не е била малка, за тази обществена поръчка. Това е единственият мотив – да спестим средства на данъкоплатците и да направим така, че да намерим златната среда и за тези, които ще извършат дейността или ще продължават да я извършват, и за нас като министерство да не даваме повече пари, отколкото ни е се струва, че е нормално за това. Много е сложна експертизата, а и са много малко специалистите, които могат да направят такава. Отправям апел към фирмата да бъдат по-конструктивни към нас. Да, те ще продължат, така се е случило, че договорът е такъв и те би трябвало, а и няма кой друг, да продължат поддръжката на тел. 112. Да не се подвеждат по това, че идвайки председателството, министерството и държавата ни могат да бъдат притискани с условия, които считаме за неприемливи“, заяви Радев. По думите му подобни статии всяват смут в гражданите, и то справедливо. Радев уточни, че от над 600 000 обаждания в последния месец и половина, само около 130 са били със сбъркани адреси.

„Ако това притеснява някой, мен не ме притеснява. Имало е и по-драстични случаи. Въпреки че поддръжката известно време е била незаплащана от МВР, те продължават и в момента да поддържат системата. Оптимист съм, че до половин-един месец ще стигнем до край на тези преговори, ще сключим договор и системата ще бъде поддържана и за председателството, а и не само заради него. Тази обществена поръчка ще продължи. Другите функционалности могат да станат само ако системата се поддържа. Нашата първа задача е да направим първото – поддържаме системата, сключваме договор и след това говорим за другите две функционалности“, каза още министърът на вътрешните работи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com