Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Професор Аргирова: Мутиралият "британски" вирус съществува у нас от юни месец

23 декември 2020, 08:27 часа • 4351 прочитания

Мутиралият "британски" вирус съществува у нас от юни месец. Възможно е във Великобритания да е наскоро установен и да се вдига шум. Но мога да ви кажа, че за нашата страна и Европа той е добре познат. Това заяви проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по вирусология и бивш зам.-здравен министър, която уточни, че мутиралият вирус е познат и в Южна Америка.

Става въпрос за вид на коронавирус с мутацията N501Y, която се е появила в S-протеина на вируса. С този протеин (шип) вирусът влиза в човешките клетки, като известният път е през ACE2 рецепторите.

Нито един от тези мутанти няма да доведе до промяна в реакцията спрямо предлаганите ваксини, увери Аргирова пред Нова телевизия, визирайки официално съобщение на научен орган в Англия.

Според Аргирова, при вируса с тази мутация, като че ли инкубационният период става малко по-дълъг – 12-ти до 13-ти ден, а малко по-късно идва цитокинова буря, ако става въпрос за такава проява на болестта COVID-19. "Няма никаква драма, няма никакви причини за притеснение – всичко работи", увери тя. Аргирова отново повтори, че оригиналният "ухански" вирус вече го няма и светът страда от негови "мутанти".

Категорично съм против, че вирусът е създаден в Ухан и е изпуснат от лаборатория. Има 197 вида прилепи, от които са изолирани 90 коронавируси, които поразяват различни биологични видове, коментира Аргирова. Тя припомни историята, че от 2012 година е имало прочистване на стара мина в Китай, пълна с прилепи. Взети са проби и е установено, че резервоар на SARS-CoV-2 са точно прилепите, заяви професорът. Тя добави, че засега изглежда прехвърлянето е станало през панголин, но има една част от S-протеина, която я няма нито в прилепа, нито в панголина – 5 от общо 6 аминокиселини в S-протеина съвпадат и при панголина, и при човека. Затова има теория, че са трябвали няколко години, за да еволюира толкова вируса, че да порази хората. Затова и има голяма международна делегация, която е отишла в Китай и изследва всичко.

За финал Аргирова смята, че РНК ваксините като тази на Pfizer/BioNTech ще са най-добри. И подчерта, че за съжаление при нов щам на вирус ще трябва нова ваксина.

Още: Българско изследване: Новата мутация на коронавируса е по-ефективна срещу наше антитяло

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес