Провал: Няма да ползваме още много години апаратура за успешно лечение на онкоболни

6626
Провал: Няма да ползваме още много години апаратура за успешно лечение на онкоболни
Снимка: Getty Images/Guliver

Тъжна новина за онкоболните в България. Скоро за качествена диагностика с изотопи на ниски цени в България няма да можем да говорим, защото циклотронът, купен за над 10 милиона лева, ще продължи да отлежава. Той от началото на 2016-та година е в мазето на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) към БАН и ще продължи да стои така още кой знае колко дълго време. А с него може да се прави ранна диагностика за рак, което е от ключово значение за успешно лечение!

Днес научихме, че договорът за проектиране на циклотронна лаборатория е прекратен едностранно от ИЯИЕ към Българската академия на науките.

Формалната причина, както пише в обявлението, публикувано на сайта на Института, е, че "за изпълнението му е необходимо съществено изменение на поръчката, което не позволява договорът, неразделна част от който е и Техническото задание за проектиране/Техническа спецификация за поръчката, да бъде изменен".

Припомняме, че през февруари 2019 г. ИЯИЯЕ подписа договор с консорциум "БГ Национален циклотронен център" за "Изработване на инвестиционен проект: "Циклотронна лаборатория "Национален циклотронен център" на фази: идеен, технически и работен проект". Водещ участник в консорциума е италианското дружество "Проджети Плант С.Р.Л." в екип с българската фирма "Сиела Норма" АД, като съотношението между съдружниците е 80% към 20%.

Срокът за проектиране беше 173 календарни дни – тоест, трябваше да приключи към септември месец 2019-та.  

БАН не дават информация за „това нещо“ - циклотронния център и защо вече четири години не работи

От няколко дни Actualno.com се опитва да осъществи връзка с ръководството на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ...

И тъй като изпълнението на този договор твърде много се забави, а пускането на апаратурата, именувана циклотрон, е от жизнено важно значение за онкоболните пациенти в България, Actualno.com не спира да търси отговори.

На тази тема само в последните три месеца предложихме на нашите читатели четири разработки със следните заглавия: "Александър Йорданов, Ph.D.: Националният циклотронен център трябва да се обяви за стратегически важен обект", "Шефът на БАН: Неприятно е, че толкова много се забави проектът за циклотронен център, ще проверя", "Апаратура за милиони за лечение на онкоболни събира прах 4 години и бъдещето е за още" (но сгрешихме годините – пет са поне, бел. ред.) и "Защо зациклихме на циклотрона".

Ще припомним началото на последната публикация, която е коментарна: "Не всичко в обществен интерес е интересно за обществото, казва писателят Тери Пратчет. Точно затова често обществото не знае или не се интересува от интереса си, с горчивина бихме допълнили".

Още през януари 2016 година гордо се похвалихме, че България вече има модерен циклотрон, с който страната ни ще може да произвежда сама изотопи, необходими за ранната диагностика на онкозаболявания. Направи го премиерът Бойко Борисов: "След някоя и друга година може да излезе нобелист сред нашите учени".

С новия ускорител цената на радиоизотопите щеше да падне около четири пъти, зарадваха се тогава учените. Освен това надеждите бяха, че ще има възможност всички онкоболни да ползват тази диагностика. Но не би. Вече четири години уредът прашасва в мазето на БАН, а диагнозата "рак" в България продължава да бъде символ на безнадеждност.

След години туткане търсят проектант за сграда на циклотрона (II част)

След като в първа част от историята Ви запознахме с подробности около това колко време не са изпълнени ангажименти, касаещи живота на о...

Да припомним и отговорите на два въпроса, отправени към доц. д-р Лъчезар Георгиев – директор на ИЯИЯЕ, получени по Закона за достъп до обществена информация:

"Въпрос: Според подписания на 6.02.2019 г. договор между ИЯИЯЕ и обединение "БГ Национален цикпотронен център" по обществена поръчка с предмет "Изработване на инвестиционен проект: "Циклотронна лаборатория "Национален циклотронен център“ на фази: идеен, технически и работен проект:", срокът на неговото изпълнение е 173 календарни дни и е изтекъл отдавна. Възложеният проект готов ли е и предаден ли е на подопечната Ви научна институция?

Отговор: Поради забавяне от страна на Изпълнителя, до този момент на Възложителя не е предаден завършен инвестиционен проект.

Въпрос: Ако отговорът е положителен - кога е предаден и какво представлява? А ако отговорът е отрицателен - каква е причината за закъснението?

След години туткане търсят проектант за сграда на циклотрона (I част)

Над две години и седем месеца отне на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) да подготви поръчка за проектиране на...

Отговор: Причината за закъснението са непредвидени от Изпълнителя трудности при упражняването на регулираните професии "Архитект" и "Инженер" в инвестиционното проектиране на територията на страната от чуждестранни лица проектанти, които трябва да отговарят на изискванията на националното законодателство".

Ако може да се направи някаква връзка между тези два отговора и формалната причина за прекратяването на договора, тогава изводът е един: В Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика нямат капацитет да подготвят качествена процедура за проектиране, а предстои още по-сложната – за строителство.

Сега първата трябва да започне съвсем отначало и ще се изгубят вероятно още 2 години. Ако тогава всичко е наред, ще отиде минимум още 1 година за подготовка на документацията за обявяване на процедура за строителство. Още минимум 2 години за провеждането ѝ. Още минимум 2  години за строителство. И когато дойде време циклотронът да заработи, ще е 2027/2028-а година поне.

Колко милиони левове на заболели българи ще отлетят в нечии фирмени джобове за изследвания, най-вече в чужбина, колко време трескаво ще чакат резултати през тези години, колко връзки ще им трябват, за да си ги уредят, ще може ли тогава този отлежал циклотрон за 10 млн. лева да заработи въобще?! Безнадеждно звучи, да.

Ако има изход, той изглежда само един - обектът "Национален циклотронен център" наистина трябва да се обяви за стратегически важен за България,  да го поеме Министерството на здравеопазването и да го възложи по облекчени процедури веднага. Ако може вчера.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com