Родители на деца с епилепсия съдят държавата за дискриминация

1793
Родители на деца с епилепсия съдят държавата за дискриминация
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на родителите на деца с епилепсия ще заведе съдебно дело срещу държавата, съобщава Веска Събева, председател на АРДЕ, цитирана от БНР.

Тя казва, че искът е заради дискриминация, която се основава на възраст, защото някои медикаменти за лечение на болестта се заплащат от Здравната каса до навършване на 18-годишна възраст. „Подготвили сме писмо до Здравната комисия на Народното събрание, в което ще внесем предложения за поправки в чл. 266 на Закона за лекарствените средства…Настояваме Здравната каса да ги заплаща и за хора над 18-годишна възраст. Според нас незаплащането им от Касата е дискриминация по възраст. Ето защо на 13 февруари ще внесем в Софийски градски съд иск към Министерството на здравеопазването за дискриминация по възраст на пациентите с тежки епилепсии. Ще съдим МЗ, а не Здравната каса, тъй като Министерството определя здравните политики в страната,“ казва Събева.

Липсата на лекарства за епилепсия

Още: Недостиг на лекарства: Британски фармацевти предупреждават за "кризисна точка"

На българския аптечен пазар липсват 12 лекарства за епилепсия, включително и за първа помощ, а пациентите са принудени да си ги купуват от чужбина. Проблем се оказва фактът, че българските рецепти не важат в съответните страни и хората са принудени да ползват местната здравна система, за да може честен лекар да издаде рецепта. По този повод от АРДЕ пишат писмо до европейския комисар по здравеопазване, в което предлагат да се създаде типова бланка на рецепта, която да важи във всички страни на Европейския съюз.

„Надявам се, че наред с политиките за превенция на сърдечносъдовите заболявания ще помогнем и за решаването на проблемите на хората с епилепсия, тъй като посланици на хората с епилепсия в ЕП сме 35 евродепутати. Ние все още сме длъжници на хората с епилепсия и трябва да направим много повече, за да ги интегрираме в обществото и да намерят място на пазара на труда“, заяви Пенкова и обеща да връчи писмото на АРДЕ до Кириакиду.

Детският невролог проф. д-р Иван Литвиненко подчертава, че специалистите имат проблем с достъпа до по-евтини медикаменти. „От години се борим за осигуряване на ректален диазепам, който е незаменим при фебрилни гърчове“, каза Литвиненко. За хората, страдащи от заболяването, това лекарство е като инхалатора за астматиците и инсулина за диабетиците. А малките деца трябва да го приемат ректално. Такъв обаче в България все още не се предлага. Няма и негов заместител.

Всяка година във втория понеделник на месец февруари се отбелязва Международният ден за борба със заболяването, когато емблематични сгради в различни градове и държави светват в лилаво (цвета на засегнатите от болестта).

Още: Заради лекарство: Арестуваха момиче с епилепсия за наркотици

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Да има частна детска болница вбеси Фондация "Даная": Ще съдят държавата

Коронавирусът в България: Огромен ръст в броя на отчетените излекувани

Нигериец с малария е приет за лечение в Инфекциозна клиника в Пловдив

Димитър Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

"На тъмно и без обяснение": Реакция срещу решение на кабинета за частна детска болница в София

Нова голяма болница ще има в София

Електромобили ще транспортират пациенти на ВМА (СНИМКИ)

Расте броят на заразените с коклюш, но причина за паника няма

Коронавирусът в България: Само в 2 области има нови случаи

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com