Румяна Тодорова: Някой прибра 1,5 милиарда лева

70745
Румяна Тодорова: Някой прибра 1,5 милиарда лева

В бюджета за догодина ще бъдат заложени достатъчно средства за лекарствата на онкоболните. В момента Касата заплаща над 350 препарата неограничено, за всички, които имат нужда", увери пред Нова ТВ управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

Тя добави, че Здравната каса е финансова институция и бюджетът й е фиксиран от парламента. „За 13-та година бюджетът на Касата е 2,690 милиарда лева и това е за всички българи, които си плащат вноските. Когато влизат нови диагнози и препарати, понякога парите не достигат", каза д-р Тодорова.

"Догодина всичко с медикаментите ще бъде наред, но ще бъде въведен много по-строг контрол. Ако обаче нормативната наредба не се промени и навлизат все нови и нови лекарства, може да има проблем. Не е по силите на фонда да поема толкова скъпоструващи лекарства", каза още д-р Румяна Тодорова.

„Някой прибра 1,5 милиарда лева. Трябва да се каже къде отидоха тези пари, защото това са парите от нашите вноски", заяви шефката на Касата и добави, че се надява случаят да бъде разследван от прокуратурата. Според нея парите трябва да бъдат върнати." Дянков трябва да бъде извикан и да даде обяснение. Той беше питан по темата по време на парламентарния контрол, но отказа да даде обяснение. Това ме кара да мисля, че тези пари не са отишли за здраве", посочи тя.

Попитана трябва ли да се увеличи здравната вноска тя каза, че това се решава на друго ниво, но работещите не трябва да се товарят с допълнителни вноски. „Да се върне този 1.5 милиарда лева, който Симеон Дянков блокира", заяви тя.

От думите й стана ясно, че здравни осигуровки в България плащат около 1,5 милиона работещи българи. Тя заяви, че трябва да има по-строг контрол при събирането на вноските.

„Здравеопазването е нещо много сериозно, за да го разиграваме на томбола", каза тя и добави, че общопрактикуващите лекари трябва да си вършат работа, а не да ги пращат към други лекари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване