Шефът на НЗОК: Парите за болниците няма да се намаляват с по 5% месечно

21654
Шефът на НЗОК: Парите за болниците няма да се намаляват с по 5% месечно
Снимка: БГНЕС

Парите за болнична помощ са доста повече от бюджета за 2014 година. Въпреки това те са по-малко от реално изплатените пари на болниците за миналата година. Това обясни изпълнителният директор на НЗОК Румяна Тодорова.

Парите се разпределят на тримесечие. Мога да кажа, че бюджетите на болниците няма да се орязват с по 5% месечно, добави Тодорова. В ефира на bTV тя определи твърденията в тази посока като свободни съчинения.

Не може парите за здраве да надхвърлят няколко пъти БВП. Те отиват за здраве и ние ги даваме за това. Системата не е добре регулирана. Пробойните са на много места. Не мога да кажа, че някой източва или лъже Касата, поясни Тодорова. Според нея за "тези работи си има следствие и прокуратура".

НЗОК няма механизъм да си връща парите, който е дала на болниците, нито пък може да контролира как лечебните заведения харчат бюджетите си. "Ние виждаме документацията и изплащаме парите", заяви изпълнителният директор на НЗОК. 

НЗОК: Без управител има опасност да се забавят плащания

Заплащането за извършена и отчетена дейност на договорните партньори на НЗОК за месец януари 2015 г. се извършва съгласно Постановлен...

Тя продължи: "Нервирам се за много неща, но какво от това. Отдавна говоря за механизъм, който да регулира нещата извън НЗОК. Трябва ежедневно да се следи и проверява къде отиват парите на здравно осигурените. Доверието в тази система спада с всеки ден. Хората не искат да си плащат здравните вноски".

Тодорова няма да се кандидатира за втори мандат. Тя добави: "Не мога да работя, когато усещам, че отсреща има недоверие. Назначението на директор на НЗОК винаги е политическо. И сега ще стане така. Големият проблем е законодателството. Надявам се Петър Москов да се справи. Това ще стане, ако му разрешат. Виждам, че той има чисти помисли".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com