Сигнал за престъпление към Москов в болницата, управляваща санаториумите

21051
Сигнал за престъпление към Москов в болницата, управляваща санаториумите
Снимка: БГНЕС

Скандалите около "Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс" (СБР-НК) нямат край. Лечебното заведение все още управлява 12 санаториума в цяла България, които има опасност да се окажат в частни ръце, след като държавата иска да се откаже безвъзмездно от тях. Принципал и отговорен за СБР-НК е Министерството на здравеопазването и сегашния здравен министър Петър Москов. Случаят е подробно описан от Actualno.com.

Точно в сигнал до Москов бившият директор на СБР-НК д-р Ченко Чалъков алармира, че има три договора за предоставяне на 20 таблета и 103 SIM-карти с неговия подпис. Подписът ми е фалшифициран, такова нещо никога не съм подписвал, категоричен е Чалъков. Видно е, че при тези документи не е спазен вътрешния административен ред в СБР-НК по съставяне, оформяне и съгласуване на преписка. Те са направени след като бях освободен от директорския пост на СБР-НК на 17 юли миналата година, казва д-р Чалъков.

Петя Славова има пръст в драмата със санаториумите?

В два поредни материала Actualno.com запозна читателите си със скандална схема, при която чрез заобикаляне на закона държавата харизва ...

Тъй като счита подписите под договорите за престъпления, д-р Чалъков иска от министър Москов да направи проверка в СБР-НК и да сезира съответните правосъдни органи. Интересен факт е, че в сегашния Съвет на директорите на болницата фигурира г-жа Пенка Белева-Тасева, която заема и длъжността „Ръководител” в Инспектората на здравното министерство. Това повдига въпросът дали не става въпрос за конфликт на интереси, тъй като като инспектор г-жа Белева-Тасева евентуално трябва да проверява сама себе си при сигнал за нарушение – като този на д-р Чалъков. Действащият в момента Съвет на директорите е назначен със заповед на министър Москов.

Припомняме, че д-р Чалъков е освободен от поста заради твърдения на бившия здравен министър Таня Андреева за конфликт на интереси и източване на средства от СБР-НК. И по двете обвинения отговорните институции – Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) и НЗОК не откриват доказателства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com