Сигнали: Болници задължават пациенти да правят PCR тест за тяхна сметка

6308
Сигнали: Болници задължават пациенти да правят PCR тест за тяхна сметка
Снимка: БГНЕС

През последните седмици в социалните мрежи се появиха оплаквания от страна на пациенти, че им е искано да си направят тест за коронавирус за тяхна сметка, за да бъдат приети за лечение в болница.

На 20 май от министерство на здравеопазването излязоха с изявление, в което се казваше:

Проф. Николай Витанов: Намираме се във вторичния пик от първата вълна на короновируса

„Докато спазвахме мерките почти бяхме излезли от кризата с коронавируса. Сега обаче изтървахме ситуацията и заради това се появи ...

"Считаме, че от медицинска гледна точка няма необходимост всеки постъпващ в болница пациент да бъде тестван с PCR тест за COVID-19, ако няма медицински показания за това. Това на практика не се прави за нито едно заболяване, казват още от здравното министерство. Освен това, въвеждането на подобно изискване значително би затруднило навременния достъп на гражданите до медицински услуги и здравни грижи."

Зрителите на Нова телевизия сигнализират, че им е осигурен прием в болница - само срещу направен тест за коронавирус, при това за тяхна сметка.

Димитър е сред хилядите българи, които водят битка с рака. Терапията му обаче е под въпрос, защото в онкоцентъра, в който се лекува, му изискали бърз тест за коронавирус.

"Казаха ми, че трябва да си заплатя сумата и да ми направят тест. В противен случай няма химиотерапия", казва той пред Нова телевизия.

Така за първи път от 8 месеца насам онкоболният мъж е принуден да пропусне химиотерапия. "Нямам финансова възможност и не мога да заплатя тази сума, тъй като болничният ми е 200 лв. – с тези пари аз трябва да живея. Отговорът беше - вземете назаем, иначе няма", коментира още той.

Проф. Кантарджиев: Морето е безопасно, коронавирусът е намалил своята вирулентност

„Слънцето и водата са врагове на коронавируса, морето е безопасно". Това каза директорът на Центъра за заразни и паразитни болест...

От Комплексния онкологичен център във Велико Търново аргументират изискването си с разпореждане от по-високо ниво.

"Има писмо от министъра, че всички пациенти, които постъпват за оперативно лечение и онкологични пациенти трябва да бъдат тествани с бърз тест или снимка на бял дроб. Ние трябваше да изпълним тази заповед", заяви д-р Мария Рачева - управител на Комплексен онкологипен център - Велико Търново.

От здравното министерство са категорични, че тестовете за коронавирус не могат да са условие за прием или лечение. С казуси като тези се сблъсква и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

"Пациентите нямат задължение да доказват дали са носители на новия коронавирус като условие. Лечебните заведения нямат право да изискват плащане", коментира тя.

В подобна ситуация изпадат мъж и бременната му съпруга. Жената преносва, а съветът на лекаря й е да постъпи за наблюдение в "Майчин дом".

Китай направи над 6 500 000 теста за 10 дни в град Ухан

Властите са тествали повече от половината население на град Ухан за коронавирус, предадоха световните информационни агенции. Тестовете ...

"Отидохме на рецепция да се регистрира и оттам ни върнаха, защото без тест за COVID-19 не могат да я приемат - било задължително и политика на болницата", казва той.

Родилката се подлага на изследването срещу 120 лева. От "Майчин дом" заявха, че няма изискване пациентите да си правят PCR тест, за да влязат в болница и започват проверка по случая.

Според юристи дори това да е политика на болницата с цел превенция, изследването трябва да бъде за сметка на лечебното заведение.

"Единствената хипотеза, при която пациент трябва да заплати, е ако той самия иска да бъде изследван", каза Мария Шаркова.

Сигнали могат да се подават в Изпълнителна агенция "Медициснки надзор" и районните здравни каси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com