София - затворен град

16859
София - затворен град
Снимка: Министерски съвет

София е затворена до второ нареждане заради коронавируса. Това стана ясно от извънреден брифинг.

Масовото напускане на масовото огнище на коронавируса е смущаващо, заяви на извънреден брифинг ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб.

Всички напуснали са разпръснати из цялата страна, а това предпоставя още по-неясни епидемиологични последици, каза той. Този процес продължава най-вероятно и утре и вдруги ден. Многото случаи на коронавирус от последните дни не са случайност, а тенденция, допълни той. Ето защо щабът предложи затварянето на София и ограничаване на напусканията за автомобили. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще издаде заповед от 0:00 часа тази нощ (17 април) да се преустанови излизането от София на всички автомобили с изключение на товарните автомобили, на тези, които имат нужда от лечение и автомобилите, превозващи медицински лица, които отиват на работа. Забраната не важи за аварийните автомобили, тези на ВиК и тези, които обезпечават интернет трафик и телевизионни и интернет услуги, както  за превозващите медици по работа. Заповедта е в действие до второ нареждане.

“Това ограничение не важи и за служебните автомобили, които превозват работници и е необходимо да влязат или да излязат от София, за да стигнат до работните си места. Като шофьорът, който управлява автомобила, трябва да посочи кое е предприятието, в което отиват да работят и съответно телефона на управителя, директора, ръководителя на съответното предприятие. Ако даден работник пътува с личното си превозно средство, той също трябва да посочи предприятието, в което отива и телефона на неговия работодател в декларацията, която подава, като за него се определя времеви график, в който може да влезе или да излезе от територията на София, за да стигне до работното си място и този график е – от 06.00 часа сутринта до 08.00 часа сутринта и връщането е също от 18.00 до 20.00 часа. След тези часове нямат право да се движат хората с лични автомобили“.

Над 5 хиляди коли са върнати днес от полицаите от контролно-пропускателните пунктове, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Не знам тези, които са успели да заблудят полицаите, как ще се върнат в София. Всички декларации от днес и през почивните дни ще минат на приоритетен контрол“, каза още вътрешният министър. 

Коронавирус статистика за София - карантинирани, болни от COVID-19 медици, старт на масови тестове

София в момента е градът с най-много заразени с COVID-19 (коронавирус). До снощи в столицата има 447 заразени или 60% от всички установ...

Той съобщи, че декларациите остават в сила, като в тях вече ще попълват и данни за собственика на фирмата, за да бъде проверявана информацията, когато целта на пътуването е работа.

Засега няма намерение да се затварят отделните квартали. А на въпрос какво става с хора, които сега кацат в София и ще бъдат ли пуснати да излязат извън града, ако крайната им точка за пътуване не е нашата столица, отговорът на ген. Мутафчийски беше: "Груповият транспорт не е забранен".

Ако тези мерки не работят, вероятно ще има по-строги, каза вътрешният министър Младен Маринов. Той предупреди, че сега връщащи се за София хора ще имат много сериозни проблеми, тъй като ще бъде проверено защо са напуснали. "Не може да се гаврят със здравето на полицията, изключително разочарован съм", добави той. И уточни, че хората под наем в София не е трябвало да си тръгват, след като има къде да живеят. Вътрешният министър предупреди и, че има промени в КПП-тата, но не можело всичко да се хване: "Някой ако реши, може и пеша да излезе".

Маринов каза и друго - засега само за София има такива мерки, в другите областни градове повече спазвали, но вътрешният министър заяви и, че София е друг тип град, има много живеещи под наем.

Здравният министър Кирил Ананиев пък обеща допълнително възнаграждение. "Не го приемам като липса на доверие - по-скоро не можем да осъзнаем какво се случва в нашата страна с развитието на коронавируса", коментира той.

Фандъкова: Целият ресурс на СДВР следи за правилата, санкции ще има

Целият ресурс на СДВР е впрегнат, за да следи за спазването на правилата. От общинската полиция 100% от хората са на улицата. София е о...

Що се отнася до евентуално включване на армията, МВР министърът посочи, че трябва да се действа стратегически. Засега има 30 болни полицаи от коронавирус, по думите на Маринов.

Според МВР министъра, тъй като едва ли за месец-два коронавирусът ще изчезне, добре е големите търговски вериги да инсталират на входовете камери за мерене на температура.

Напрежение във "Факултета"

Маринов призна, че има напрежение сред ромската общност в София. "Колегите се ориентират за техния проблем и предполагам ще го решат", каза той. И призна за информация за готвен утре (17 април) протест във "Факултета".

Още: "Новините: Най-важното за деня, 16 април"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване