Според Ананиев има само "единични случаи" на забавяне на тестове за COVID-19

2380
Според Ананиев има само "единични случаи" на забавяне на тестове за COVID-19
Снимка: БГНЕС

Имайки предвид сложността и непознаването на вируса в следващата седмица ще се подпише анекс и ще увеличим двойно цената на пътеката, чрез която се отчита коронавируса.

Това потвърди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. Средствата ще се осигурят от резерва на Касата.

Двойно вдигат клиничната пътека, по която се лекува основно COVID-19

Двойно вдигат сумата за клиничната пътека, по която основно се лекува COVID-19 у нас. Очаква се новите цени да бъдат разписани в Анекс ...

В клиничната пътека ще се включва и PCR тест при приемане в болница и лечение. На този етап тестването за хоспитализация не е задължително и не се предвижда да се въведе за всички лечебни заведения.

Той отчете, че всички лечебни заведения включително и общинските са снабдени с необходимите средства и предпазни такива, за да не се излага персоналът на опасност.

Ананиев допълни, че ако след десетия ден пациентът се чувства добре, той може да отиде под домашна карантина и да продължи да се лекува вкъщи, защото се намира в добро състояние. Само пациентите с по-тежко боледуване от вируса остават под наблюдението на медиците.

По отношение на казуса с болницата във Велинград Кирил Ананиев заяви, че не е имало депозирани оставки в лечебното заведение, каквато информация се появи в някои медии.

Връщат част от строгите мерки заради COVID-19 у нас

Връщат част от строгите мерки у нас заради ръста на положителните случаи на COVID-19 у нас. Това стана ясно по време на извънреден бриф...

Болницата във Велинград функционира нормално и продължават да се приемат и лекуват болни, включително и такива от коронавирус, увери здравният министър и подчерта, че в болницата, както и във всички останали в страната, има достатъчно защитни средства и дезинфектанти за медицинските служители.

,,Времето от вземането на пробата до съобщаването на резултата зависи дали лабораторията е в същото населено място или не. Ако е в същото населено място, времетраенето е между 15 минути и четири часа в зависимост от това колко адреса трябва да бъдат посетени и колко проби трябва да бъдат взети'', отговори министър Ананиев на питане относно забавянето на резултати за коронавируса.

,,Когато лабораторията е в друго населено място, пробата се изпраща до Националната референтна лаборатория – тогава са нужни поне 12 часа, като това зависи и от времето на пристигането на пробите и степента на заетост на референтната лаборатория. Отделно самата апаратура разполага с определен капацитет. Като цяло оптималното време за извършване на тест от типа на PCR е най-малко 4-5 часа'', информира още министърът на здравеопазването.

Не мога да кажа, че има масово забавяне на резултатите, по-скоро става дума за единични случаи, а не за редовна практика, допълни той и посочи, че резултатите от направените проби могат да бъдат получени и по електронен път, в т.ч. и по електронната поща.

Болницата във Велинград с колективна оставка заради коронавируса

Лекарите от болницата във Велинград подоха колективна оставка, заради правилата на теория и условията на практика за лечение на болни о...

,,А и в повечето РЗИ-та има телефонна линия, на която всеки може да получи информация за своите резултати'', напомни в заключение Кирил Ананиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com