Според Ананиев закриването на центъра за наркомании е "преобразуване"

2473
Според Ананиев закриването на центъра за наркомании е "преобразуване"
Снимка: БГНЕС

"Само с капацитета на Националния център по наркомании не е възможно да се изпълняват всички дейности по новата Националната стратегия за борба с наркотиците, в която борба водеща роля има точно Националния център по наркомании.

Не виждам как с този персонал от 18 души НЦН може да е мегаструктура и да провежда политика. Сигурен съм, че с включването в Националния Център по Обществено Здраве и Анализи (НЦОЗА) ще подобрим работата на центъра, тъй като експертите от центъра, биха могли да използват изградения капацитет там“.

Експерти се обявиха срещу закриването на Националния център по наркомании

Преди дни министерството на здравеопазването обяви, че е взело решение да закрие Националния център по наркомании. Като основен мотив з...

Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от БСП проф. Георги Михайлов относно закриването на Националния център по наркомании по време на днешния парламентарен контрол.

Министърът отново подчерта, че сграда, в която в момента се намира Центърът е с изтекъл договор за наем към Столична община и са отхвърлени всички възможности за неговото продължаване.

Не е обосновано да се поддържа отделна структура за толкова малък състав. При преобразуването на центъра се запазван всички негови служители. Експертите ще продължат да изпълняват функциите и в световните форуми. Считам, че решаването на проблемите, свързани с наркоманиите са част от общественото здраве“, каза още министър Ананиев.

Ако искаме да постигнем наистина ефект, трябва да се съобразяваме с мнението на експертите. Разбирам, че окрупняването на проблемите може да доведе до по-лесното им решаване, проверете дали тяхната теза не отговаря по добре на вашата цел“, репликира проф. Михайлов.

Министър Ананиев заяви, че в случай, че на практика се покаже, че вливането на НЦН в НЦОЗА не е достатъчно ефективно, решението може да бъде преразгледано.

Няма истински аргументи за закриването на Националния център по наркомании

Да бъде закрит Националният център по наркомании - решението на Министерството на здравеопазването предизвика остри обществени реакци...

Припомняме, че експерти се обявиха срещу закриването на Националния център по наркомании.

Според проф. Риналдо Шишков от Варненския медицински университет се закрива работеща структура и така ще се размие отговорността за борбата със зависимостите.

Проф. Петър Маринов - съдебен психиатър смята че решението за закриване на центъра е прибързано, погрешно и взето без анализ.

Д-р Караниколов смята, че „липсва обосновка и вероятно целта е друга: "В приложените 4 документа би следвало да има сериозни доклад, оценка, обосновка, съгласуване. Но реално нищо няма, а само клишета и общи изрази. Затова мисля, че истинската цел е закриване на центъра и създаване на нова структура за да може бързо да се промени дейността по отношение на наркотиците. В каква насока да се промени - вероятно да намалеят ограниченията за тях, доколкото засега има сериозни ограничения.

Може би друга цел е пълно подчинение и зависимост от министерството, защото се ликвидира самостоятелността на центъра, който макар че и в момента е към Министерство на здравеопазването все пак има повече самостоятелност от дирекцията, която ще поеме неговите функции."

Поредна "впечатляваща" идея на Андреева - да закрие Центъра за наркомании

Здравното министерство се готви да закрие Националния център по наркомании (НЦН). Засега идеята е на ниво проект, но предстои да бъде о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com