Поредна "впечатляваща" идея на Андреева - да закрие Центъра за наркомании

36473
Поредна "впечатляваща" идея на Андреева - да закрие Центъра за наркомании
Снимка: БГНЕС

Здравното министерство се готви да закрие Националния център по наркомании (НЦН). Засега идеята е на ниво проект, но предстои да бъде обсъдена и гласувана при първа възможност.

Интересното е, че предложението е пуснато в сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане. По закон минималният срок е две седмици, т.е. обсъждането в конкретния случай е до 23-24 юли.

Андреева се кани да запуши устите на НПО във Фонда за лечение на деца

Неправителствени организации и медии да не могат да вземат решение дали да се отпускат средства по случаи в компетенцията на Фонда за л...

Андреева и подопечните ѝ не предлагат пълно заличаване на НЦН – те искат функциите му да се поемат от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) и Изпълнителна агенция „Медицински одит”. Към НЦОЗА трябва да мине и лабораторията за изследване на наркозависими. Според работещи в НПО сектора това на практика означава, че се закриват всички дейности, свързани с наркотиците, предстои уволнение на малкото наистина работещи професионалисти в сферата, както и спъване на дейностите на всички, които работят по някакъв начин със зависими. Те пък се опасяват, че досегашните служители ще бъдат заменени от крайно некомпетентни „братовчеди”.

Ръководителят на фокусния център Момчил Василев обясни пред bTV, че той и колегите му се чувстват като „великденски агнета” – подготвя се заколението им, но те не знаят за това. Василев смята, че може сградата на Националния център, която се намира на ул. "Пиротска" в столицата, да бъде харизана на някого. Случайно или не, директорът на центъра по наркомании д-р Цвета Райчева е в отпуск от май до август и не е присъствала на каквито и да било обсъждания.

В Националния център по наркомании и рехабилитационния център към него работят около 50-60 души. Бюджет на НЦН за 2013 г. е 322 978,00 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване