Експерти се обявиха срещу закриването на Националния център по наркомании

3636
Експерти се обявиха срещу закриването на Националния център по наркомании
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Преди дни министерството на здравеопазването обяви, че е взело решение да закрие Националния център по наркомании. Като основен мотив за закриването на центъра се сочи, необходимостта от прехвърлянето на 5-10 щатни бройки в администрацията на МЗ и НЦОЗА. Мнозина смятаха, че истинската причина за закриването на центъра е свързана с апетити към сградата, в която се помещава, намираща се в идеалния център на София. Проектът за постановление на министерския съвет е поставен за обществено обсъждане, пише czpz.org Ето някои от мненията на експерти в областта на психиатрията и борбата с наркотичните зависимости, които те са изказали на сайта за обществени консултации. 

Според проф. Риналдо Шишков от Варненския медицински университет се закрива работеща структура и така ще се размие отговорността за борбата със зависимостите:

Закриване или преструктуриране предстои за Центъра по наркомании?

"В Центъра по наркомании има една единствена лаборатория, която дава представа за динамиката на инфектирането с ХИВ и хепатит сред инже...

"До преди година бях член на екип на метадонова програма, а дълго време преди това съм работил в лечебно заведение, в което се лекуваха пациенти със зависимости. В тази връзка считам, че съм добре запознат с работата на НЦН. До момента, според мен, това е една добре работеща структура осъществяваща отлична методична помощ, провеждаща обучения, сертифицираща ръководители на програми и пр. Всичко тези дейности сътрудниците на центъра осъществяват с висока компетентност и добронамереност, което е и предпоставка на успешността в работата със зависими пациенти. Пиша това, с което изказвам опасението си, че много вероятно е да се случи обичайното-след „оптимизиране“ на дейности и структури на работещи звена се превръщат в част от система която или не ги интегрира добре, или ги претопява с което така наречения "институционен подход" ликвидира персоналният ангажимент и отговорност, каквато считам, че в момента Националния център по наркомании има.”

Проф. Петър Маринов - съдебен психиатър смята че решението за закриване на центъра е прибързано, погрешно и взето без анализ:

"Относно съмнителната стойност на това постановление, НЦН е структура, която изисква внимание от страна на държавната администрация. В позволения й обем тази служба е изпълнявала съвестно своята роля. От друга страна предприемането на тази крайна стъпка би довела до крайна демотивация служителите и би анихилирала усилията им за методична помощ на професионалистите, които са ангажирани с тази особено трудна област. Допускам, че МЗ не е провело достатъчно задълбочен и струтуриран анализ на дейността и не е в състояние да обоснове разширяването й, поради което предприема този модел на реакция. Известно е, че в особено чувствителни за обществото дейности стимулирането и разширяването обема на работа е значително по-добра стратегия от механичното сливане и унищожаване. В този смисъл, изразявайки не само моето, но и на доста колеги мнение, сме категорично против влизането в сила на това постановление, което би увредило и без това анемичното състояние на наркологията у нас.”

Д-р Караниколов смята, че „липсва обосновка и вероятно целта е друга:

Няма истински аргументи за закриването на Националния център по наркомании

Да бъде закрит Националният център по наркомании - решението на Министерството на здравеопазването предизвика остри обществени реакци...

"В приложените 4 документа би следвало да има сериозни доклад, оценка, обосновка, съгласуване. Но реално нищо няма, а само клишета и общи изрази. Затова мисля, че истинската цел е закриване на центъра и създаване на нова структура за да може бързо да се промени дейността по отношение на наркотиците. В каква насока да се промени - вероятно да намалеят ограниченията за тях, доколкото засега има сериозни ограничения. Може би друга цел е пълно подчинение и зависимост от министерството, защото се ликвидира самостоятелността на центъра, който макар че и в момента е към Министерство на здравеопазването все пак има повече самостоятелност от дирекцията, която ще поеме неговите функции."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com