X
 
 

Експерти се обявиха срещу закриването на Националния център по наркомании

1100 0
photo of Експерти се обявиха срещу закриването на Националния център по наркомании
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Преди дни министерството на здравеопазването обяви, че е взело решение да закрие Националния център по наркомании. Като основен мотив за закриването на центъра се сочи, необходимостта от прехвърлянето на 5-10 щатни бройки в администрацията на МЗ и НЦОЗА. Мнозина смятаха, че истинската причина за закриването на центъра е свързана с апетити към сградата, в която се помещава, намираща се в идеалния център на София. Проектът за постановление на министерския съвет е поставен за обществено обсъждане, пише czpz.org Ето някои от мненията на експерти в областта на психиатрията и борбата с наркотичните зависимости, които те са изказали на сайта за обществени консултации. 

Според проф. Риналдо Шишков от Варненския медицински университет се закрива работеща структура и така ще се размие отговорността за борбата със зависимостите:

Закриване или преструктуриране предстои за Центъра по наркомании?

"В Центъра по наркомании има една единствена лаборатория, която дава представа за динамиката на инфектирането с ХИВ и хепатит сред инже...

"До преди година бях член на екип на метадонова програма, а дълго време преди това съм работил в лечебно заведение, в което се лекуваха пациенти със зависимости. В тази връзка считам, че съм добре запознат с работата на НЦН. До момента, според мен, това е една добре работеща структура осъществяваща отлична методична помощ, провеждаща обучения, сертифицираща ръководители на програми и пр. Всичко тези дейности сътрудниците на центъра осъществяват с висока компетентност и добронамереност, което е и предпоставка на успешността в работата със зависими пациенти. Пиша това, с което изказвам опасението си, че много вероятно е да се случи обичайното-след „оптимизиране“ на дейности и структури на работещи звена се превръщат в част от система която или не ги интегрира добре, или ги претопява с което така наречения "институционен подход" ликвидира персоналният ангажимент и отговорност, каквато считам, че в момента Националния център по наркомании има.”

Проф. Петър Маринов - съдебен психиатър смята че решението за закриване на центъра е прибързано, погрешно и взето без анализ:

"Относно съмнителната стойност на това постановление, НЦН е структура, която изисква внимание от страна на държавната администрация. В позволения й обем тази служба е изпълнявала съвестно своята роля. От друга страна предприемането на тази крайна стъпка би довела до крайна демотивация служителите и би анихилирала усилията им за методична помощ на професионалистите, които са ангажирани с тази особено трудна област. Допускам, че МЗ не е провело достатъчно задълбочен и струтуриран анализ на дейността и не е в състояние да обоснове разширяването й, поради което предприема този модел на реакция. Известно е, че в особено чувствителни за обществото дейности стимулирането и разширяването обема на работа е значително по-добра стратегия от механичното сливане и унищожаване. В този смисъл, изразявайки не само моето, но и на доста колеги мнение, сме категорично против влизането в сила на това постановление, което би увредило и без това анемичното състояние на наркологията у нас.”

Д-р Караниколов смята, че „липсва обосновка и вероятно целта е друга:

Няма истински аргументи за закриването на Националния център по наркомании

Да бъде закрит Националният център по наркомании - решението на Министерството на здравеопазването предизвика остри обществени реакци...

"В приложените 4 документа би следвало да има сериозни доклад, оценка, обосновка, съгласуване. Но реално нищо няма, а само клишета и общи изрази. Затова мисля, че истинската цел е закриване на центъра и създаване на нова структура за да може бързо да се промени дейността по отношение на наркотиците. В каква насока да се промени - вероятно да намалеят ограниченията за тях, доколкото засега има сериозни ограничения. Може би друга цел е пълно подчинение и зависимост от министерството, защото се ликвидира самостоятелността на центъра, който макар че и в момента е към Министерство на здравеопазването все пак има повече самостоятелност от дирекцията, която ще поеме неговите функции."

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Седмичен хороскоп за 17-23 юни

Овен През тази седмица промяната за вас ще е просто необходима. Виждате ,че важни за вас дела буксуват, животът продължава, но вие стоите на едно...

Последно в Актуално