Според проф. Богов план за управление на пандемията има обаче локдаунът е след "Черния петък" и преди Коледния пазар

2720
Според проф. Богов план за управление на пандемията има обаче локдаунът е след "Черния петък" и преди Коледния пазар
Снимка: iStock/Guliver

"Основно заразата се разпространява в момента в детските градини и училищата. Трябва да знаете, че всички заразени – и медици, се заразяват най-вече от училищата - защото учениците се заразяват, но те не боледуват. Родителите се заразяват от децата. Това е основният проблем, затова са спрени училищата и детските градини. Лекарите не се заразяват от средата, в която работят, толкова, колкото от външния си контакт.

Грешка ли беше, че училищата въобще отвориха? По моему, да. Това е основното, защото няма медик, който да се е заразил в работна среда, има единици, разбира се."

Красимир Вълчев: Училищата бяха нарочени за идеалния виновник

"Не можем да си позволим да затворим за месеци. Училищата бяха нарочени за идеалния виновник, защото втората вълна съвпадна със отварян...

Това каза пред btv проф. д-р Димитър Богов – директор на Александровска болница по мерките, които влизат в сила тази вечер.

"Не бих казал, че мерките са закъснели. Това е голям анализ, който е правен в предходния период, и има строги критерии, по които се вземат решения. Бих казал, че заболели над 600 на 100 000 души е една от горните граници, която налага вземането на малко по-стриктни мерки. Разбира се, има такъв рисков план, но ние се ръководим от директиви, които са европейски и това, което наблюдаваме в съседни и европейски страни.", каза още той.

Стана ясно, че рисков план за реакция в пандемията България има, но никой извън НОЩ и правителството, не го е виждал.

Г-н Хекимян и по-строги да бяха мерките – много от хората нямаше да са доволни отново. В разговорите достигнахме до извода, че кварталните магазини и тези, които дублират различни стоки от моловете, трябва да останат да работят. Защото има презумпция,че в моловете се струпват голямо количество хора. Смело мога да кажа, че ние не сме дисциплинирани. Това са огнища на инфекция, защото ако в един малък магазин може да се създаде стройна органиация по допускане на до 2-3 души за пазар и дистанция. В мола – днес е последен работен ден и черен петък, съм сигурен, че ако отидат ваши колеги оператори – може да бъдете сигурни какво ще видят. Почти съм сигурен, че ще е стълпотворение.", коментира проф. Богов.

Не стана ясно обаче защо не беше спряна тази тази възможност от пазаруване за Черен петък, след като е известно какво ще се случи в моловете днес.

Локдаунът - вече под формата на заповед. Ето какви са ограниченията

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов подписа днес заповедта, с която се регламентира въвеждането на ограничителни мерки зара...

То ще е такова и след 21 декември? "Отпускането на мерките ще бъде плавно след 21ви. И отново ще призоваваме за спазване на дистанция и маски, защото представете си на 21ви всички да хукнат по големите магазини, моловете и навън, ефектът няма да бъде значителен.", каза още той.

Според шефът на Александровска болница след 14 дни броят на починалите ще спадне - показвали го "анализи, които се правят на базата на критерии, които следваме от развити европейски страни".

Ситуацията в Александровска болница:

"В Александровска болница – ситуацията е сложна и динамична, но за момента се справяме. Имаме колеги на първа линия, които 1 месец не са се прибирали. Имаме доброволци – медици 5 и стажанти – 6 курс, това са 13 души. Има и други 8 доброволци, които помагат за хигиената. Нещата за момента са под контрол, но винаги имаме апел за повече доброволци.", каза той.

Повече от 85 медици от Александровска болница са заразени с коронавирус. Очаква се да приключи карантинният им период и те да се върнат на работа.

Отровното трио с въпроси към премиера Борисов за локдауна

Решението на Министерския съвет за налагане на локдаун е поредното неадекватно действие на Бойко Борисов и компания, се казва в текст, ...

В здравното заведение ежедневно битката с болестта губят между двама и четирима пациенти. Най-засегната група остават хората над 60-годишна възраст и тези със съпътстващи заболявания, стана ясно още от думите на проф. Богов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com