Стратегия за психично болните има, но тя "стои на трупчета". Защо?

4061
Стратегия за психично болните има, но тя "стои на трупчета". Защо?
Снимка: БГНЕС

Стратегия за психично болните у нас има. Тя стои "на трупчета" в министерството на здравеопазването и само липса на политическа воля спира нейното пубиликуване за обществено обсъждане и реализиране. "Националната програма за психично здраве, която действаше до неотдавна, беше само документ, декларативен документ съчинен преди около 15 години." Това стана ясно от думите на проф. Дроздстой Стоянов, който е един от експертите по психиатрия към министерството на здравеопазването. През 2018г. е бил и национален консултант по темата за психичното здраве у нас и е участвал в разработването на въпросната Стратегия.

Повод отново да се заговори за грижата за психично болните е жестокото убийство в Пловдив от 13 ноември. 27- годишен мъж с психично разстройство уби майка си след побой. В основата му се оказа скандал за пари, твръди полицията. Според разказите на съседи, психичноболният мъж е държал тялото на убитата жена 10 дни, за да получи пенсията й. Можеше ли да се предотврати това убийство и да се реагира превантивно, за това се питаме след всеки подобен случай.

Лекари предупреждават отдавна, че няма кой да се грижи за психично болните у нас. Последният такъв апел можете да прочетете тук.

МВР започва обход на психично болните у нас

Служители на МВР започват обход на всички хора с психични отклонения у нас, особено на тези, които не са били хоспитализирани и не се в...

Ключът за реакция и превенция се съдържа в Стратегията за психично здраве - план за действие за следващите 8 години, който е изготвен и очаква своето реализиране от март тази година, категоричен е експертът. В нея са заложени конкретни препоръки от Европейската психиатрична асоциация, които са били отправени към страната ни още през 2018г. Текстовете са били обсъдени и на кръгла маса в Народното събрание. В подготвената Стратегия има заложени механизми като грижа за пациентите в общността, изграждане на мрежа от услуги, чрез които те да бъдат реинтегрирани в реалната си жизнена среда, програми за мобилна психиатрия, с които да се реагира при риск, и разкриване на редица малки клинични стационари в близост до населените места, които да могат да реагират бързо и ефективно при подобни кризи, обясни проф. Стоянов.

"За голямо съжаление, в този момент всички тези процедури и механизми не са направени", заяви той. "В момента единствената форма на грижа, регламентирана за този род пациенти, е в условията на болничните заведения. В голямата си част те са в много лошо материално състояние и/или са разположени в места, които не са предназначени за това да бъдат здравни заведения, като например, бивши казарми или манастири от рода на болниците в Карлуково и Курило и Раднево", каза той.

В какви условия живеят психично болните в психодиспансерите у нас, можете да прочетете и видите ТУК.

Кой следи за състоянието на психично болните като напуснат тези заведения? "На теория това трябва да е районен психиатър, но на практика това не се случва. Нещо повече, в Стратегията е заложено и предвидено да се осъществява от един мултидисциплинарен екип, който да може да наблюдава тези пациенти в реалната им среда и да ги подпомага както в тяхното лечение (приемане на лекарства), така и да ги наблюдава за кризисни интервенции. Това са ранна намеса, не винаги медицинска, в условия на заплашваща криза, както е бил случаят в Пловдив, и да го предотвратят, коментира експертът.

Експерт: Психиатрията никога не е била в приоритетите на здравеопазването

Психиатрията никога не е била в приоритетите на здравеопазването. В обществото остава усещането за несправедливо разпределение на публи...

В повечето случаи на практика се получава, че сигнал за подобни кризи в момента трябва да подадат близките, които обаче са и жертви на подобни състояния.

"В момента липсата на Стратегия е изцяло политическа отговорност. Документът беше изготвен със заповед на министъра през март тази година, след нейно удължаване през юли, и е депозиран преди 2 седмици в министерството на здравеопазването. В прав текст ви казвам, че в момента дали тази Програма ще бъде осъществена и Стратегията ще бъде публикувана за обществено обсъждане, за да може да се коментира от всички специалисти, включително и семействата на пациентите, зависи изцяло от министерството на здравеопазването.", категоричен беше проф. Стоянов.

Оказва се, че проблемът не е в липсата на пари, а в това как да се разпределят едни 54 млн. евро от ЕК. "Има политически ангажимент от Европейската комисия да бъде отпусната сума от порядъка на 54 млн. евро, с които да се обезпечи изпълнението на Стратегията. За тях фигури в министерството на здравеопазването преговарят на най-високо ниво в Брюксел. Проблемът се състои в това, че представата на тези, които взимат решения, и политическата класа, е че тези средства трябва да бъдат инвестирани в строително-монтажни дейности. С други думи в ремонти и подобрение на съществуващата материална база за оказване на спихиатрични услуги от затворен тип. Нещо, което един колега, наричаше "институционализъм с човешко лице", абсолютно неприемливо за мен. Т.Е. пациенти, като този от Пловдив, обществото, движено от своя страх как да защити себе си, да ги затвори в изолирани места извън населените градове. Това не е решението. За цялата експертна група, написала Стратегията, тези средства трябва да бъдат усвоени за реорганизиране и преструктуриране на спихиатричната помощ.", категоричен беше бившият национален консултант по въпросите за психичното здраве у нас.

120 509 са регистрираните психично болни у нас. Това не е вярна статистика, коментира експертът."Тя обхваща само "епидемиологичния айсберг": онези пациенти, които са ефективно регистрирани, след обикновенно остър епизод на боледуване или са частично регистрирани в амбулаторната практира, защото ползват протоколи за отстъпка.", обясни проф. Стоянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване