Свиневъди искат спешни мерки срещу африканската чума у нас

1830
Свиневъди искат спешни мерки срещу африканската чума у нас
Снимка: БГНЕС

Спешни мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете у нас – това поискаха свиневъди от Североизточна България на среща с министъра на земеделието Румен Порожанов в Силистра.

Големите свинеферми във Варненска област вече търпят загуби заради регистрирания случай на болестта в провадийското село Тутраканци.

Пробите за африканска чума по свинете в село Бозвелийско са отрицателни

Пробите за африканска чума по свинете в село Бозвелийско са отрицателни. Това съобщи при посещението си в Силистра министърът на земеде...

В най-голямата свинеферма във Варненска област – в село Слънчево, се отглеждат близо 40 000 прасета, но собствениците са в патова ситуация. Всеки ден 400 прасета трябва да пътуват за кланицата, но от седмица това не се случва заради разкритото огнище на африканска чума в село Тутраканци и последвалата забрана за движение на животни в областта.

В същото време обаче ежедневно в свинефермата популацията на животните се увеличава.

Собственикът на свинефермата Наско Манасиев признава, че няма представа какво ще прави, ако ситуацията не се промени. „Бизнесът 100% ще загине, но е по-опасно да не се предизвика някаква екокатастрофа, защото тия животни няма какво да се правят. Те трябва да се умъртвят”, казва той.

От бранша настояват за коридори, през които животните да се изнасят до конкретни кланици. Искат и да се преустанови контакта между дивите свине и прасета, които се гледат в личните дворове.

Порожанов: Отрицателни са пробите за африканска чума по свинете около Тутраканци

Отрицателни са пробите за африканска чума по свинете от 3-километровата зона около Тутраканци. Това каза министърът на земеделието и хр...

Министър Порожанов обяви, че предстои Централен епизоотичен съвет, на който разговорите ще продължат. Той огледа и оградата срещу диви свине на границата с Румъния.

Всички взети проби в 3-километровата зона от Тутраканци са отрицателни, но опасността не е отминала.

Дали опасността в района е преодоляна, ще стане ясно поне след месец и половина. Този срок обаче ще е пагубен за големите свинеферми във Варненско.

Ако до няколко дни проблемът не бъде решен в свинеферма във Варненско трябва да започне умъртвяване на животни. Това обаче поражда друг проблем – във Варненска област няма действащ екарисаж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com