СЗО: 5 млрд. души са изложени на токсични трансмазнини

1405
СЗО: 5 млрд. души са изложени на токсични трансмазнини
Снимка: Miguel Á. Padriñán / Pixabay

5 милиарда души са изложени на токсични мазнини, добавяни в много хранителни продукти, алармират от здравната агенция на ООН и отбелязват, че усилията за премахване на индустриално произведените мазнини имат да извървят дълъг път.

Още през 2018 г. Световната здравна организация призова вредните трансмастни киселини да бъдат изкоренени до 2023 г. Смята се, че те са отговорни за около 500 000 случая на преждевременна смърт от коронарна болест на сърцето всяка година. Въпреки че 43 държави с общо население от 2,8 милиарда души вече са въвели политики за най-добри практики, по-голямата част от света остава незащитена.

Какво са трансмазнини и защо са вредни за здравето ни?

Трансмазнините са хидрогенирани растителни масла. Лекарите предупреждават да не се консумират редовно големи количества от тях. Това би...

В годишния си доклад за напредъка СЗО признава, че целта все още не е постигната.

Промишлено произведените трансмазнини често се използват в пакетирани храни, печени изделия, масла за готвене и пасти за мазане.

"Трансмазнините нямат никаква известна полза и крият огромни рискове за здравето, които водят до огромни разходи за здравните системи", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

"За разлика от това, премахването на трансмазнините е икономически ефективно и има огромни ползи за здравето. Казано по-просто, трансмазнините са токсичен химикал, който убива, и не трябва да имат място в храните. Време е да се отървем от тях веднъж завинаги", каза той, предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

Избягвайте продукти с трансмазнини, защото са много вредни

Ако искаме да водим наистина качествен и здравословен начин на живот, то не е достатъчно само да премахнем захарта и тестените изделия ...

СЗО посочва, че 9 от 16-те държави с най-висок приблизителен дял на смъртните случаи от коронарна болест на сърцето, причинени от приема на трансмазнини, не прилагат политики за най-добри практики. Сред тях са Австралия, Азербайджан, Бутан, Еквадор, Египет, Иран, Непал, Пакистан и Южна Корея.

Франческо Бранка, директор на СЗО по въпросите на храненето и безопасността на храните, заяви пред репортери, че политики за елиминиране на трансмазнините се прилагат в 60 държави, които обхващат 3,4 млрд. души или 43% от световното население. От тези държави 43 прилагат стандартите за най-добри практики. Най-добрите практики означават или задължително национално ограничение от 2 грама промишлено произведени трансмазнини на 100 грама общи мазнини във всички храни, или национална забрана за производство или използване на частично хидрогенирани масла, които са основен източник на трансмазнини.

"СЗО и партньорите ѝ призовават страните с високо натоварване като Египет, Иран, Пакистан и Южна Корея да предприемат спешни действия", каза той. Има някои региони в света, които не вярват, че проблемът съществува", каза той и настоя, че е "лесно за тях да предприемат действия, за да предотвратят изхвърлянето на тези продукти.

Том Фриден, президент на организацията с нестопанска цел "Решителност за спасяване на живот", която си партнира със СЗО при изготвянето на доклада, се съгласява.

СЗО иска да спре употребата на трансмазнините до 5 години

Световната здравна организация (СЗО) представи план за премахване на трансмазнините от световния пазар на храни през следващите пет год...

"Просто няма оправдание за нито една държава да не предприеме действия за защита на своя народ от този изкуствен токсичен химикал", каза Фриден, бивш директор на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване