Темата за ваксинирането сред политиците: Безотговорно и цинично

4742
Темата за ваксинирането сред политиците: Безотговорно и цинично
Снимка: Getty Images/Guliver

“Ваксинацията защитава не само вас, но и тези, които са близко до вас, които са ви важни, които обичате.” Тези думи бяха изречени от германската канцлерка Ангела Меркел по време на пресконференция в началото на юли. Меркел многократно публично е призовавала германците да се ваксинират. Подобни призиви са отправяли и колегите ѝ във Франция, Великобритания, Италия, САЩ.

Междувременно над 70 процента от населението на Германия вече е ваксинирано срещу Ковид-19. И макар Делта вариантът на вируса да води до ръст на новите случаи, броят на хоспитализациите остава сравнително нисък. През последната седмица в болница са били приети 1,65 пациенти с коронавирус на 100 000 души. По време на пика на пандемията през декември тази стойност е била 15.

Богдан Кирилов: Всяка ваксинация - след консултация с лекар

Нараства интересът към еднодозовата ваксина на „Янсен“, вчера са поставени около 3000 дози от тази ваксина, а общо имунизир...

България - все така на опашката

В същото време България продължава да е на опашката в Европа по брой поставени ваксини. Едва около 20% процента от населението е имунизирано срещу коронавирус, според Европейската здравна агенция. По данни на “Ройтерс”, през последните седем дни в България са поставени около 9700 дози от ваксините. С този темп на ваксинация страната ще успее да имунизира още 10 процента от населението си след… 144 дни.

Над 19 000 са вече жертвите на COVID-19 у нас

В последното денонощие на месец август Ковид-19 взе живота на 109 души в България - трима от тях на възраст под 40 години. А вчера са починали 52 пациенти с коронавирус. Болниците в страната вече се пълнят, а лекарите се подготвят за поредни мъчителни есен и зима, в които ще бъдат заточени в Ковид отделенията.

Българските политици пък от близо година са в предизборна кампания. За тях са важни и гласовете на тези българи, които отказват да се ваксинират поради несигурност или подведени от дезинформация и конспиративни теории. А както изглежда, те са много - до 60%. По-голямата част от политическата реторика по темата сякаш се моделира така, че да не засегне точно тях - скептиците. Говори се основно за защитата на правата на неваксинираните, споменава се за важността на информационната кампания за ваксините, но липсва нещо ключово за политическата комуникация - личният пример, персоналният подход и директният недвусмислен призив: “Ваксинирайте се”. Повечето лидери на политическите партии в България не казват публично дали са се имунизирали, камо ли да призоват своите последователи.

Караянчева с тежки думи към Янев: Извини се!

Бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева написа остър пост срещу служебния премиер Стефан Янев. "Вие, които отричахте...

Танцът със смъртта

Измъчено и през зъби най-одобряваният политик в страната - президентът Румен Радев, както и лидерът на първата политическа сила - Слави Трифонов, признаха, че са се ваксинирали. Трифонов решително заяви, че да флиртуваш с антиваксърите било като да се заиграваш със смъртта. След това обаче не пропусна да отбележи, че и в държавите, в които голям процент от населението е ваксинирано, “има проблеми”. С тези свои думи шоуменът политик просто легитимира от екрана несигурността, която цари в главата на голяма част от обществото. А неговият здравен експерт Андрей Чорбанов се обяви от телевизионния екран против облекченията за ваксинирани и подчерта, че ваксините “нямат обществена функция” и “не спират разпространението на Ковид-19”. На въпроса как, ако не с ваксини, ще спрат настъплението на вируса, ако вземат властта, имунологът от БАН (и от ИТН) каза, че ще въведат нова система за изолиране на заразените и контактните, така че да не разпространяват вируса.

Тази "иновативна" система датира от 14 век, нарича се карантина, практикува се в цял свят от година и половина и очевидно не е достатъчна, за да предотврати разпространението на коронавируса и щетите, които той нанася. Но за професор Чорбанов това няма значение. Защото той знае най-добре. Нима ваксината, която разработва в БАН, ще бъде първата наистина ефективна? Не става ясно как Българската академия на науките, която страда от хроничен недостиг на финансиране, оборудване и кадри, ще се справи по-успешно с разработването на препарат срещу Ковид-19 от най-големите фармацевтични концерни, научни клъстери и университети в света и как може егото на един самовлюбен имунолог и политик да е по-голямо от лекарската му отговорност към общественото здраве, но voilá!

Кой говори за ползата от ваксините

Останалите партии основно мълчат по темата за ваксините - с изключение на някои маргинализирани извънпарламентарни групи, опитващи се да яхнат вълната на антиваксърството. От време на време се чува някой друг призив да не се пипат правата на неваксинираните и дотам. Единственият, който публично е поемал отговорна и явно в български контекст смела позиция, е Бойко Борисов, иначе известен с популизма си. Бившият премиер и лидер на ГЕРБ вече многократно призова хората да се ваксинират, за да спрат разпространението на вируса.

Covid и кризата на неолиберализма

2020 разкри рисковете и слабостите на глобалната пазарна система, както никога досега. Трудно е да се избегне усещането, че е настъпила...

В тази връзка Дойче Веле изпрати запитване до всички останали парламентарно представени партии, до президента и Министерския съвет. Попитахме ги как мотивират своите привърженици да се ваксинират срещу Ковид-19 и дали някои политически лидер планира да призове българите да се имунизират. До публикуването на този текст не получихме отговор от пресцентъра на президентството, от “Има такъв народ”, БСП, ДПС и “Изправи се БГ! Ние идваме!”. Отговориха ни само от Правителствената информационна служба и от “Демократична България”. Според служебния кабинет, “още от встъпването в длъжност в координация с министър-председателя Министерството на здравеопазването провежда целенасочена информационна кампания за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу Ковид-19“. А ще призове ли Янев българите да се ваксинират? „В началото на месец август от трибуната на Народното събрание премиерът Стефан Янев ясно заяви разбирането си, че мотивационната кампания относно ваксините срещу Ковид-19 трябва да бъде повсеместна“ - така отговарят от Правителствената информационна служба.

От коалицията ДБ пишат: „Съпредседателите на “Демократична България” са ваксинирани“. И още: „Нашето мнение е, че обществото трябва да бъде убедено в ползата от ваксините. Необходими са последователни действия от страна на изпълнителната власт, включително и за комуникационна кампания“. И те обаче подчертават, че „за нас гражданинът е свободен и разумен индивид, който може да решава сам за себе си, включително дали да се ваксинира“. ДБ настояват в актуализацията на бюджета да бъдат предвидени средства за информационна кампания за ваксинациите. Министерството на здравеопазването провежда и в момента такава, но с доста ограничен ресурс.

Това е безотговорно и цинично

“Всеки момент е правилен да постъпиш по правилния начин”, е казал Мартин Лутър Кинг. Но що се касае до ваксинационната кампания в България, моментът е вече закъснял. Четвъртата вълна е тук, а смъртността и хоспитализациите вече достигнаха стойности, невиждани от месец май насам. На този фон поведението на повечето български политици мирише на опортюнизъм - сниши се, за да не вземеш да отблъснеш някой избирател. Ако не ставаше въпрос за човешки животи, в сложната политическа ситуация, в която България е изпаднала, това би било дори обяснимо. Но сега е безотговорно и направо цинично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com