Ужасяваща статистика: Над 95% умират до една година от поставяне на диагноза "рак на белия дроб"

13976
Ужасяваща статистика: Над 95% умират до една година от поставяне на диагноза "рак на белия дроб"
Снимка: БГНЕС

Над 95 % от хората умират в рамките на една година от диагностицирането на рак на белия дроб. Това каза д-р Валери Андреев от Кликата по пневмология и фтизиатрия към УМБАЛ "Д-р Георги Странски" – Плевен в интервю за Агенция "Фокус". Той коментира и какви са последиците от редовното тютюнопушене.

"Резултатите може да бъдат много лоши за тези хора, които по някакъв начин са чувствителни към вредните фактори на тютюнопушенето. Има една група хора, които не се увреждат от тютюнопушене, но има други, които страдат много сериозно. Никой не може да предвиди в коя от двете ще попадне. На първо място това е канцерогенният ефект от тютюнопушенето. Има няколко вида рак, които се смята, че се причиняват от тютюнопушенето. На първо място това е ракът на белия дроб, след това ракът на ларинкса, ракът на пикочния мехур и други. На второ място са сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите и тези на периферните артерии и на крайниците. Основно в тези два аспекта действа тютюнопушенето. При увреждането на белите дробове се получава едно заболяване, което се нарича хоб. Нещо като хроничен бронхит плюс белодробен емфизем. Това е много актуално в момента, понеже броят пациенти в световен мащаб се увеличава и се предвижда да стане едно от трите най-значими заболявания в света в близките години. Основно се дължи на тежко тютюнопушене и води до доста голяма смъртност. Тютюнопушенето си е много голям проблем", коментира д-р Андреев. Според него не се обръща внимание на белодробния рак. "Той е най-разпространеният рак при мъжете в целия свят. Един от най-разпространените е и при жените. Един от най-смъртоносните е. Над 95% умират в рамките на една година от диагностицирането на болестта", посочи той.

Във Велико Търново и 10-годишните посягат към цигарите

И 10- годишни посягат към цигарите, показва статистика, с която разполага Регионалната здравна инспекция във Велико Търново, съобщава Д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com