Университетските болници: НЗОК буквално ни спира работата

25585
Университетските болници: НЗОК буквално ни спира работата
Снимка: Thinkstock

Драстично намаляват предоставяните от НЗОК средства за оказване на болнична медицинска помощ, което лишава пациента от възможността и правото му да се лекува тогава, когато се разболее. За това отново алармират от Асоциацията на университетските болници (АУБ).

Незаконосъобразно и нецелесъобразно е подобно поведение от страна на институцията, която по закон е създадена за да администрира средствата и дейностите свързани с лечението на здравноосигурените граждани. Тази институция – НЗОК, не само, че не администрира правилно вменените и със закон задължения, но тя отказва да предостави на лечебните заведения възможността да изпълняват договорите си и да се грижат за здравето и живота на пациентите, подчертават от асоциацията.

В средата на месец август директорите на РЗОК ни поканиха да подпишем поредните допълнителни споразумения, с които ни се казва, че ние трябва да не лекуваме пациентите, а още повече - не трябва и да ги приемаме. Това не е буквалният текст на допълнителните споразумения, уважаеми дами и господа, а изводът от драстично намалените суми, фигуриращи в Приложение № 2 към предоставените ни допълнителни споразумения. На нас не ни е ясно защо и как НЗОК се организира и винаги ни връчва допълнителни споразумения, след като първата половина от месеца е изтекла, оплакват се от АУБ.

Всички университетски болници в страната са получили "лимити", които са средно с 20% по-ниски (по всички договори с НЗОК) от предходния месец и средно с 40% по-ниски от началото на календарната година. Това поведение е странно с оглед факта, че Надзорният съвет на НЗОК взема решения, с които разрешава "по целесъобразност" в средата на годината да се сключи договор с ново лечебно заведение за болнична медицинска помощ (Решение на НС на НЗОК от 23 юни 2014 год.) с аргумента, че "това няма допълнително да натовари бюджета на НЗОК".

За да добием ясна представа, относно това кой е взел решението за поредното намаляване на средствата за болнична медицинска помощ, управителят на НЗОК следва да ни даде няколко отговора, пишат в писмо до медиите от асоциацията.

Съгласно Закона за здравното осигуряване и Правилника за устройството и дейността на НЗОК, Надзорният съвет на НЗОК се състои от 9 членове - един представител на представителните организации за защита правата на пациентите, двама представители на представителните организации на работниците и служителите, двама представители на представителните организации на работодателите и четирима представители на държавата, един от които е изпълнителният директор на Националната агенция за приходите.

С оглед факта, че служебното правителство започна своята работа на 5 август 2014 г., а поредното Решение на НЗОК, с което се ограничават правата на здравноосигурените лица в Република България, е прието на 6 август 2014 г., поставяме следните въпроси към управителя на НЗОК:

1. Заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 6 август 2014 г. редовно или извънредно е било?

2. След като трима от членовете на Надзорния съвет на НЗОК нямат правомощие да бъдат такива, с оглед факта, че вече не са със статут на представители на държавата, то колко и кои членове от останалия му състав са присъствали на заседанието?

3. Решението на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 6 август 2014 г. следва да е взето с не по-малко от 5 гласа "за". В този смисъл ние желаем да узнаем кои членове на Надзорния съвет на НЗОК са подкрепили това решение и с какви аргументи?

Не проумяваме с какви аргументи представителите на представителните организации за защита правата на пациентите, на работниците и служителите, и на работодателите биха гласували подобни решения ?! Отново напомняме и настояваме за отговори, защото поведението на НЗОК във връзка с лимитирането на болничната помощ е в нарушение на редица законови и подзаконови разпоредби, подчертават още от Асоциацията на университетските болници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com