В края на януари или началото на февруари може да се очаква грипната епидемия

1945
В края на януари или началото на февруари може да се очаква грипната епидемия
Снимка: БГНЕС

За момента все още има само циркулация на грипните вируси, но епидемията вече наближава и може да се прогнозира за края на този или началото на следващия месец.

Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по bTV тази сутрин. По думите му сега хората трябва да се стараят да прекарват възможно повече време навън, защото така ще се калят и ще подготвят организма си за борба със заразите.

76 случая на грип във Варна в рамките само на три дни

76 случая на грип и остри респираторни инфекции са регистрирани в здравната инспекция във Варна от началото на годината – 1 и 2 я...

Вчера в Русе при 52-годишна жена от Русе е доказан щам H3N2 – "Хонконг". До момента в страната доминира грип от типовете B и H1N1, посочи Кантарджиев. По думите му процесите по предаването на болестта се забавят във времето заради празниците, но се очаква все пак да стигнем до епидемия в края на този или началото на следващия месец, допълни той.

"Хубавото време калява. Навън ли сме, не се разболяваме. Не е възможно да хванеш настинка от студената вода, ако си навън", коментира проф. Кантарджиев във връзка с традиционното мъжко хора на днешния Йордановден. По думите му много по-рисково е да оставаме с много хора на топло и закрито в среда, която улеснява разпространението на зарази.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com