Вече сме последни в ЕС по темп на ваксинация срещу коронавирус

3227
Вече сме последни в ЕС по темп на ваксинация срещу коронавирус
Снимка: БГНЕС

България вече е на последно място в ЕС по брой поставени ваксини срещу коронавирус на 100 000 души население. Според данните на Statista, ние имаме 0,25 поставени дози на 100 000 души население. В Европа зад нас е само Сърбия, с 0,14 дози.

Пред България е вече дори Нидерландия, която стартира имунизационната си кампания 2 седмици по-късно спрямо всички страни-членки на ЕС, като това предизвика сериозни дебати и скандали. В Нидерландия нивото вече е 0,27 дози на 100 000 души.

Сандански е пример как повече хора да се ваксинират срещу коронавируса*

24 души в Сандански са успели да се прередят на опашката за поставяне на ваксината на Pfizer/BioNTech срещу коронавируса. Това е официа...

Номер едно е Дания, с 2,23 дози, а Италия и Ирландия са след това – с 1,61 дози и 1,57 дози съответно. Но на Стария континент Великобритания безспорно е лидер – цели 4,94 дози на 100 000 души към 15 януари.

Към 15 януари, в България има 17 686 ваксинирани срещу коронавирус – с ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna. В момента тече първа фаза от ваксинационния ни план – поставят се ваксини само на медици на първа линия.

В световен мащаб обаче Израел се откроява като темпо на ваксинация срещу COVID-19. Около 25% от населението на страната вече е получило поне една доза ваксина – и вече има първи данни, че това почва да влияе на разпространението на заразата. Направено е проучване със съпоставка на 200 000 души, получили 1 доза ваксина (на Pfizer/BioNTech) и 200 000 души, които не са. Нивото на зараза с COVID-19 в двете групи до 14-тия ден от поставянето на първата доза ваксина е приблизително равно, но след това, при групата с ваксинираните, има рязък спад – 33%, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на официални израелски данни.

Припомняме, че за да се достигне максималното ниво на имунитет (95%) специално след ваксина на Pfizer/BioNTech, следва да бъдат сложени две дози, в интервал от 21 дни по препоръка на производителя. А Израел успя бързо да си осигури достатъчно дози специално от тази ваксина, защото плати двойно спрямо ЕС и защото гарантира на Pfizer достъп до данните за всички ваксинирани в страната с цел правенето на проучвания какви са по-дългосрочните ефекти на ваксината.

Крие ли рискове отлагането на повторното ваксиниране срещу коронавирус?

Във Великобритания отложиха повторната ваксинация, за да може повече хора да получат първата доза от препарата срещу коронавируса. Експ...

По-рано днес, 15 януари, началникът на Националния оперативен щаб (НОЩ) генерал-майор професор-доктор Венцислав Мутафчийски коментира, че до април ще можем да ваксинираме повече от 100 000 души. При положение, че сега имаме над 17 000 ваксинирани остава въпросът не е ли твърде малко, ако стане така. Мутафчийски каза и друго – че през общоевропейската инициатива за купуване на ваксини срещу COVID-19 ще имаме 12 милиона ваксини – само че говорим за ваксини от всички производители, с които ЕК е направила договорка и при които България се е съгласила да участва – ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Още: Борисов от Банско: Ще направим ваксинация за пример (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com