Второ искане за президентско вето срещу мораториума за нови лекарства

812
Второ искане за президентско вето срещу мораториума за нови лекарства
Снимка: Getty Images

Второ писмо с искане за налагане на вето върху Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година и организиране на протест против мораториума върху плащанията от страна на НЗОК за нови лекарства и терапии - такива действия предприе Националната пациентска организация (НПО).

След като вчера, 4 декември, "Да, България" внесе писмо в Президентството със същото искане, сега и НПО ги последва. В писмото си обаче НПО иска вето в частта на параграф 6 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК, докато "Да, България" настоява за вето и върху параграф 11.

"Да, България" поиска от президента вето върху мораториума за нови лекарства

Днес, 4 декември, партия "Да, България" официално внесе предложение в президентството, с което настоява президентът Румен Радев да нало...

Искането на НПО касае частта от закона, с която се предлага пълна забрана на реимбурсиране от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през 2018 г. на лекарствени терапии с ново международно непатентно наименование "за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък по чл.262, ал.6, т.1 или 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, както и включени в позитивния лекарствен списък лекарствени продукти по чл.262, ал.6, т.1 или 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 г.".

Национална пациентска организация счита, че тези текстове нарушават правата на пациентите за достъп до лечението, от което се нуждаят. Вярваме, че осигуряването на жизненоважно, дори животоспасяващо лечение е от първостепенно значение и оптимизирането на разходите не бива да става за сметка на ограничаване достъпа до лечение, категорични са от НПО.

"Ако забраната за новите лекарства остане, много пациенти ще се окажат без алтернатива на лечението си. Сред засегнатите ще бъдат болните от хронична лимфоцитна левкемия, идиопатична белодробна фиброза, остра лимфобластна левкемия (засягаща деца), хидраденит, идиопатична тромбоемболична пулмонална хипертония, хроничен панкреатит, медуларен карцином на щитовидната жлеза, хемангиоми при деца, активен ревматоиден артрит, хормонално позитивен/ХЕР-2 негативен метастатичен рак на млечната жлеза, мултиплен миелом, метастазирал меланом, акромегалия, бъбречен ангиомиолипом, тежка астма, недребноклетъчен рак на бял дроб и др", изброяват от НПО.

Национална пациентска организация подкрепя и организирания в социалната мрежа Facebook от пациенти протест срещу Мораториума, който ще се проведе на 09.12.2017 г. (събота) от 11:00 ч. на площада пред Народното събрание в София.

Пациентски организации искат вето върху мораториума за нови лекарства

Пациентски организации ще сезират президента Румен Радев и ще поискат той да наложи вето върху бюджета на Здравната каса за 2018 г. зар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com