От Велико Търново започва масово тестване на служителите в социалните домове

5009
От Велико Търново започва масово тестване на служителите в социалните домове
Снимка: A1

Започва поетапно тестуване с PCR тестове на служителите в социалните домове в цялата страна. Разпореждането е на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, съобщава БНР. Мярката ще се изпълни първо във Велико Търново, където акцията започва от днес.

Регионалната здравна инспекция започва тестове на 350-те служители в 15-те социални домове в областта. Изследването ще се прави в рамките на една седмица. Служители на РЗИ на място ще посещават социалните институции, за да вземат пробите, съобщава БНР.

Първа жертва на коронавируса от Дома за стари хора в Гара Орешец

91-годишен мъж от от Дома за стари хора във видинското село Гара Орешец почина след заразяване с коронавирус. Това е първата жертва в д...

Социалните домове в област Велико Търново затегнаха противоепидемичните мерки след случаите с Covid-19 в старческия дом във видинското село Гара Орешец, където вече има и един смъртен случай.

В дома за дементноболни в сухиндолското село Горско Косово персоналът е разделен на групи, за да се гарантира, че ще има здрави сестри и санитари, които да се грижат за 52-мата пациенти. В старческия дом „Венета Ботева“ във Велико Търново проблем с персонала няма, но психологът на дома работи по-активно с възрастните хора, които са 131. В дома за хора с умствена изостаналост във великотърновското село Пчелище са 54 души, които постоянно са в изолация, а половината от персонала, който полага грижи за тях, е пуснат в платен отпуск като превантивна мярка.

В област Велико Търново има пет общински старчески дома, два за хора с деменция и три за хора с умствена изостаналост. За сега в тях няма нито един доказан случай на коронавирус. В социалните институции хората са притеснени от заразата в старческия дом в село Гара Орешец.

„Телевизия гледат и трябва да ви кажа, че тези от тях, които са в по-лек стадий на заболяването, много внимателно следят новините и развитието на събитията, касаещи заразата. Много са заинтригувани от това, което се случва в дома в Орешец. Притеснени са хората в някаква степен и наша е задачата ние да ги успокоим и да им разясним, че вземаме всички мерки да останат здрави на този етап“, това разказа Вера Дукова, директор на Дома за хора с деменция в село Горско Косово, община Сухиндол, където живеят 52 жени и мъже.

В старческия дом във Велико Търново, където са настанени 131 възрастни, случилото се във Видинско е стреснало хората и неприемащите мерките за социална изолация са намалели, но се увеличила работата на психолога, разказа управителят Зорица Радловска: „В началото срещнах съпротива в някои от тях, че те не могат да излизат извън дома, но сега вече виждат, че тези мерки наистина са много належащи и са задължителни, за да може да ги опазим, тъй като те са от най-рисковата група, почти всички имат различни болести. Психологът си работи постоянно с тях. Освен това и медицинските лица, разясняват им. Лежащоболните на първия етаж много по-често ги къпем, мием ги, обтриваме ги, за да можем да спазваме нужната хигиена“.

Цунг-цванг за властта заради болните от COVID-19 в Гара Орешец

На 17 март 2020 г. на сайта на МЗ е публикувана заповед, с коятосе определя, че "на задължителна изолация и хоспитализация в лечебно за...

В Дома за хора с умствена изостаналост във великотърновското село Пчелище са 54 души с различна степен на заболяването, посочи директорът Ели Апостолова:„Голяма част от тях дори не разбират какво се случва. Те не разбират думата изолация. За да нямат досег с нас, част от заниманията са на малки групи – музикотерапия, танци или четене на приказки, за да не чувстват тази социална изолация. Тези от потребителите, които са адекватни и могат да разберат какво означава това и са в състояние, те слушат телевизия, радио, имат достъп до всякаква комуникация, трябва да ви кажа, че много нормално приемат нещата. За тях, когато се каже, че нещо е забранено, е забранено“.

В трите вида социални институции в Горско Косово, във Велико Търново и в Пчелище са взети различни мерки за запазване на персонала от евентуална зараза, защото трудно се намират хора за работа в такава среда срещу ниско заплащане. Във Велико Търново, заради големия брой социални институции, които в момента не работят, винаги ще се намери персонал, който да бъде изпратен в старческия дом.

В Горско Косово не е така, защото община Сухиндол е малка, а обучени хора няма, обясни директорът Вера Дукова:„Целият персонал на дома е разделен на две. Едната група работи една седмица, другата група поема следващата седмица. В случай на зараза да не се допусне да остане без персонал домът, т.е. да има здрава група, която да поеме грижите за потребителите“.

В дома за хора с умствена изостаналост в Пчелище от 33-ма души персонал в момента на работа са 20 човека. Останалите са разпуснати в платен отпуск като превантивна мярка за запазване на здравето им и осигуряване на резервен екип при евентуална зараза, обясни Ели Апостолова:„Един готвач е на ден. Двама санитари са първа смяна, двама санитари са втора смяна, те са на намалено работно време. Имат място, през което да излизат, не се засичат с другата смяна. На сектор – една сестра на едно дневно дежурство. Част от тях съм пуснала в отпуск – дали планирана или не, ползват си платената отпуска“.

Директорите и на трите социални институции заявиха, че имат достатъчно предпазни средства и дезинфектанти, обобщи Зорица Радловска:„Всичко е наред. Имаме достатъчно маски, тъй като самите баби започнаха и те да шият маски, даже подаряваме на хора, които са в неравностойно положение. Откъм дезинфектанти сме заредени. Дано да успеем да запазим хората здрави“.

11 от новите положителни проби са от дома в Гара Орешец

11 от новите случаи с коронавирус в последните 24 часа са от огнището на заразата в Дома за възрастни хора в село Гара Орешец. Положите...

В дома за хора с деменция в Горско Косово има свободна стая, която е превърната в изолатор, където ще бъдат настанени домуващи, ако бъдат заразени в коронавирус и това е единствената възможност за пациентите с по-лека симптоматика, защото домът е в старо училище и няма възможност за разширение. Във Велико Търново в старческия дом изолаторът е отдавна, но има само две легла. Ако се стигне до заразяване на някой от възрастните хора, ще се освобождават административни помещения за изолатор. Има свободна стая и в дома за хора с умствена изостаналост в Пчелище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com