За Москов целта оправдава средствата - той не се счита за виновен за ваксините

1221
За Москов целта оправдава средствата - той не се счита за виновен за ваксините
Снимка: БГНЕС

Целта на здравното министерство беше да прибере вересиите и затова обвиненията срещу мен са ми обидни. Това заяви здравният министър в оставка Петър Москов във връзка с официалните обвинения срещу него от страна на прокуратурата – заради сагата с ваксините. Цялата му теза се базираше на базата, че целта оправдава средствата – по негови думи.

Прокуратурата сама каза, че никога не е твърдяла, че ваксината „Пентаксим” е вредна, подчерта здравният министър в оставка. Попитан за наличието на тиомерсал (бел. ред. – живак) в „Еувакс Б”, Москов на практика не коментира. Опасенията по адрес на тази ваксина бяха, че в ЕС ваксини с тиомерсал не може да се ползват. Тези ваксини са на склад, не бяха ползвани, заради позициите на „някои блудници”, каза Москов, след като му беше припомнено, че заради информацията за тиомерсал той е сменил позицията си и е казал, че „Еувакс Б” ще се ползва само за бежанци.

ВАС спира пръстовия отпечатък в болниците

Върховният административен съд спря действието на наредбата, задължаваща болниците да приемат пациенти само след идентификация с пръсто...

Не помните ли как предишните здравни министри имаха проблеми с имунизационния календар, защити се Москов за решението да сключи сделка с Турция. Той каза, че ЕК изрично е предупредила в началото на управлението му, че ще има големи проблеми с петвалентните ваксини в Европа – заради доставчиците. Дори държави около нас не можаха да си решат проблема, подчерта Москов пред Нова телевизия.

От гледна точка на финансовите параметри, заради които е обвинението, продължавам да не разбирам, добави Петър Москов. В закона ясно пише какво се случва при дарение на лекарства – ваксините дойдоха по силата на международно споразумение, каза здравният министър. Единственият начин да гарантираме имунизационния календар беше чрез дарения – ние имахме БЦЖ ваксини, от които Турция имаше нужда, категоричен беше Москов. И добави, че от Агенция „Митници” били категорични, че за БЦЖ ваксините трябвало да се плаща ДДС, макар че юристи на здравното министерство били на мнение, че не трябвало.

Как така като изнесеш нещо за 370 хил. лева и получиш нещо на стойност за над 4 млн. лева нанасяш вреда, попита риторично Москов. И припомни вече обявената от Ваньо Шарков статистика за пръстовия идентификатор - за първите 15 дни на ноември са спестени 15 млн. лева, които иначе са щели да бъдат отчетени по несвършени иначе дейности от болниците. Обжалваме пред ВАС, идентификаторът ще продължи да работи, но не навсякъде и няма да е толкова ефективен, завърши Москов, който определи този резултат както пример за контрол, наложен с политическа воля.

Здравна политика и друга политика

Москов: Обиден съм*

Не разбирам къде е моето финансово прегрешение, бе първият коментар на здравния министър в оставка Петър Москов, който излезе от столич...

Заварихме болнична система, в която цареше разруха. Този екип на Министерството на здравеопазването направи Национална здравна карта* и съгласно нея болници вече могат да се разкриват по обективни критерии – само при нужда от болнични легла, започна да изброява здравният министър какво е свършил на поста си. Относно политиката за лекарствата Москов заяви, че НЗОК взела вече 90 млн. лева през тази година, догодина щели да бъдат 100 млн. лева. За да правиш стопанство, първо трябва да си прибереш вересиите, казваше баща ми и сега с тези пари може да се купуват и дават безплатно лекарства от НЗОК – например за хипертонично болни, обясни здравният министър в оставка.

Никога не съм бил на два стола – аз съм човек, представляващ позициите на Реформаторския блок. Реформаторският блок е осъзнатото усилие на няколко партии, провалили се отделно в опита да има представителство на ориентираните вдясно хора, коментира Москов. Попитан относно ситуацията с ДСБ, Москов повтори, че е министър на Реформаторския блок и е бил част от екипа на правителството. На здравния министър беше припомнено, че Атанас Атанасов заяви, че Москов се е договорил с Бойко Борисов да е министър. Това е долна лъжа, отвърна Петър Москов и припомни, че имало брожения как той е част от преговорния екип на Реформаторския блок за съставяне на правителство с ГЕРБ, а бил "недиалогичен". Не бях дори в списъка, предложен от РБ за министри в правителството, подчерта Москов. Ще работя в следващите месеци за Реформаторския блок, добави той, като поясни, че се е уморил да участва в проекти, визирайки новия десен проект на Радан Кънев.

* Според Националната здравна карта в областите, в които броят на леглата за болнично лечение надвишава конкретните потребности от брой легла по видове, определени от Националната здравна карта, НЗОК ще сключва договори с лечебни заведения за болнична помощ или техни обединения, избрани по критерий и ред, определени с Наредба на министъра на здравеопазването. По наредба се оказа, че критериите са "нива на компетентност". За най-високите нива на компетентност болниците трябва да имат най-много апаратура и квалифициран персонал, т.е. да могат да поемат всяко заболяване по съответната специалност. Не е ясно обаче какво става, ако всички кандидатстващи за договор болници в определен град - например София, имат най-високо ниво на компетентност т.е. коя ще бъде избрана и коя - няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com