Защо трансплантираните пациенти не трябва да доплащат за лечението си

25338
Защо трансплантираните пациенти не трябва да доплащат за лечението си
Снимка: Getty Images / Guliver

Пациентски организации излязоха с официално становище, изразяващо притесненията им относно необходимостта трансплантирани пациенти да доплащат за своето поддържащо лечение през 2014 г., което е животоспасяващо.

Ето и пълният текст на обръщението:

От името на Пациентски организации „Заедно с теб" и Алианс на трасплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички" изразяваме притеснения поради необходимостта трансплантирани пациенти да доплащат за своето поддържащо лечение през 2014 г., което е животоспасяващо.

Поради административни наредби в Позитивния списък навлизат заместващи препарати, които са по-евтини и по-тази причина стават безплатни, а досега използваните от пациентите лекарства, с които те са стабилизирани, трябва да бъдат доплащани.

Според лекарите, всяка промяна в животоподдържащото лечение на трансплантираните пациенти крие риск от отхвърляне на органите и застрашава живота.

За да получат досегашното си лечение, трансплантираните пациенти ще трябва да доплащат около 100 лв, което е непосилно, поради допълнителни разходи за съпътстващи заболявания и тъй като тези пациенти са с инвалидни пенсии.

Ние сме изключително разтревожени, тъй като здравето на трансплантираните пациенти се подлага на риск. При промяната в лечението на трасплантирани пациенти са възможни усложнения два-три месеца след смяната, а освен емоционален аспект за пациентите и техните близки, разходите на публични средства при отхвърляне на органите са над 110 000 лв. за пациент.

Независимо какво лекарство изпише лекарят, НЗОК ще плати по-евтиното, а е възможно поради невъзможност пациентът да си доплати досегашното, по-скъпо лечение, той да започне с нов медикамент, който да не е подходящ за него.

Тази ситуация е частен случай на факта, че в Позитивната листа има доста медикаменти, които не се поддържат в наличност, но са определящи за реимбурсирането от страна на НЗОК и респективно за доплащането от пациентите.

Затова ние предлагаме НЗОК да направи ревизия на неподдържаните, но включени в списъка и те да бъдат изключени служебно, за да се защитят пациентите.

Липсата на достатъчно публични средства не трябва да е медицинско показание за смяна на лечение и се надяваме институциите да вземат бързи и адекватни решения и да защитят живота и здравето на трансплантираните пациенти.

3-годишно дете изпило успокоителните на баба си

3-годишно момченце е погълнало успокоителни, предписани на баба му. Тази нощ е било прието в реанимацията на МБАЛ-Благоевград, съобщи Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com