Здравната каса поема още една дентална услуга

5895
Здравната каса поема още една дентална услуга
Снимка: Getty Images

От септември тази година държавата осигурява на пълнолетните допълнително по една пломба и по едно вадене на зъб годишно. Това оповестиха от надзорния съвет на здравната каса, откъдето днес решиха да отключат 8 млн. лв. за целта от оперативния резерв на институцията. Към този момент здравноосигурините лица на възраст над 18 години имат право само на един профилактичен преглед и на още две манипулации, за които обаче тряба да си доплатят.

Допълнителните услуги трябва да станат безплатни от септември, съобщи председателят на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев, цитиран от "Дарик".

Москов: Едни болници се претоварват, а други не се използват достатъчно

Един от сериозните проблеми, които стават ясни от Националната здравна карта е, че в част от българските болници, които имат специалист...

"Решихме от 1 септември тази година да въведем нова дейност за осигурените хора над 18 години. На тези хора ще се предложи една пломба и едно вадене на зъб допълнително. Това са важни дентални дейности, от които има нужда почти всеки човек, навършил 18 години. Ще се постараем 2017-а да го осигурим целогодишно", каза той.

Промените са залегнали в новия рамков договор, който се отнася до парите за дентално здраве, подписан от Българския зъболекарски съюз, информира председателят на съсловната организация д-р Борислав Миланов.

Зъболекарите повече от две години обясняват как имат изготвен алгоритъм и конкретни предложения специално за хората в пенсионна възраст, така че да може целево през годините да се осигурят средства, с които да се подпомага възможността за тези хора да си направят протеза или да получат поне поправка за протезата си, каза Миланов.

По думите му когато се стигне до финансирането в бюджета на здравната каса, тогава по стара традиция денталната помощ за хората над 60 години стои на последно място.

Здравното министерство предлага чакащите за прием в болница да влизат в национална листа

Здравното министерство пусна за обществено обсъждане поредните идеи, които са с неясна практическа цел, но със сигурност ще доведат до ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване