Здравният министър обмислял оставка, депутат от ПП-ДБ го подтиква да я подаде (ВИДЕО)

3904
Здравният министър обмислял оставка, депутат от ПП-ДБ го подтиква да я подаде (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Здравният министър Христо Хинков обяви, че е обмислял да подаде оставка. Причината - кадровите решения на премиера проф. Николай Денков. Това обяви самият той в интервю за Евроком.

Припомняме, че по-рано този месец Денков освободи заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков. Решението бе взето заради бавни темпове на работа, които излагат на риск изпълнението на важни мерки в сферата на здравеопазването, заложени в управленската програма, обявиха тогава от пресцентъра на Министерски съвет. 

В интервюто си Хинков заявява, че зам.-здравният министър Илко Гетов е назначение на премиера и той няма много големи лостове и възможности да влияе върху това.

Дилемата

"Дилемата ми е дали аз трябва да си подам оставката веднага или да продължа да се боря в тази ситуация. Аз реших да продължа да се боря с решенията на правителството в лицето на премиера, който е взел това решение", казва Хинков.

 "Премиерът има право да взима своите решения и аз трябва да реша за сабе си дали ще се съобразявам с тези решения или ще си подам оставката. Аз съм решил да остана дотогава, докогато нещата са допустими за мен. Има граници, които могат да се спазят. Ако не се спазят, аз също ще си подам оставката", допълва Хинков.

Реакция

Позицията на министъра реакция от страна на депутата от "Продължаваме промяната" Васил Пандов, който коментира в профила си във Facebook, че "когато един министър има дилема дали споделя политиката на министър-председателя, който го е предложил за този пост, има само един достоен ход - да си подаде оставката".

Пандов остро критикува работата на министър Хинков: "За съжаление ще остане загубеното ценно време за реформи на българското здравеопазване. През последните месеци запомнихме министър Хинков със скандали относно предложения проект на методика за изработване на нова здравна карта, която предвижда драматично увеличение на броя на леглата, с което целим България не просто да бъде първа в Европа по брой легла на глава от населението, но и да постави своебразен рекорд. Липса на каквито и да е действия за контрол върху публичните държавни болници, за които ежедневно има публикации. Създаде се обществен съвет по строителството на детската болница, от който никой не е доволен (но за сметка на това тихомълком беше сменен изпълнителният директор на компанията за строителство на детската болница с неясни мотиви, вероятно за да се назначи "наша" кандидатура). Не видяхме действия за подобряване на профилактиката и превенцията, което е най-важната част от програмата за управление в сектор "здравеопазване". Не е ясно каква ще е реформата на болничната помощ". 

Той също така упрекна Хинков за това, че е навлязъл в проблематиката на недостига на лекарствени продукти, без да е задълбочено подготвен по темата и се опитва да прехвърли липсата си на визия в тази област на единствения специалист в екипа му - проф. Илко Гетов, и на предходния министър проф. Сербезова.

"Мисля, че отговорът на дилемата на министър Хинков не е труден. Когато кажеш толкова силни думи, трябва да си готов да действаш. В противен случай, или не знаеш защо си казал това, или го правиш единствено, за да дестабилизираш правителството, като "се бориш с решенията му", заявява Пандов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Да има частна детска болница вбеси Фондация "Даная": Ще съдят държавата

Коронавирусът в България: Огромен ръст в броя на отчетените излекувани

Нигериец с малария е приет за лечение в Инфекциозна клиника в Пловдив

Димитър Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

"На тъмно и без обяснение": Реакция срещу решение на кабинета за частна детска болница в София

Нова голяма болница ще има в София

Електромобили ще транспортират пациенти на ВМА (СНИМКИ)

Расте броят на заразените с коклюш, но причина за паника няма

Коронавирусът в България: Само в 2 области има нови случаи

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com