Здравното министерство: Няма основание ТЕЛК-овете да спират работа

2621
Здравното министерство: Няма основание ТЕЛК-овете да спират работа
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Няма основание ТЕЛК-овете да преустановяват работа. В Здравното министерство не намират основание за притеснения, както у пациентите, така и у членовете на ТЕЛК комисиите, тъй като няма правна пречка органите на медицинската експертиза да имат затруднения в работата си.

Това се казва в подробно разяснена позиция на Министерство на здравеопазването. От там уточняват, че функциите на медицинската експертиза произтичат от действащата разпоредба на чл. 103 от Закона за здравето. Освен това Наредбата за медицинската експертиза е действаща, с изключение единствено на отменените части:

МЗ получи 12 млн. лв. от ЕС за въвеждане на електронното здравеопазване

Вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев положи днес подписа си под договор за предоставяне на безвъзмездна финан...

С Решение № 5901/11.05.2017 г. Върховният административен съд се оставя в сила Решение № 12773 от 24.11.2016 г. по административно дело 5178 от 2016 г. на Върховния административен съд, съгласно което се отменя:

1. Разпоредбата на чл. 69, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза, в частта „от една до три години“. След отмяната, действащата редакция на разпоредбата на чл. 69, ал.1 е: „Срокът на инвалидността е в зависимост от характера на увреждането, динамиката на неговото развитие и възможностите за възстановяване.“ Това означава, че органите на медицинската експертиза следва да определят срока на инвалидността по медицинска целесъобразност въз основа на досегашните критерии, т.е. няма промяна в тях.

Независими и обективни новини - Actualno.com ги представя и във Viber!

Последвайте ни тук!

2. Отменена е и т. 1 „Малигнен тумор на гърдата в първите 5 години“ на раздел XI „Женски полови органи“ от част осма „Хирургични заболявания“ от Приложение №1 към чл. 63, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза. Това означава, че в съответствие с действащите медицински критерии, както и съгласно чл. 63, ал. 3 от Наредбата за медицинската експертиза, когато установеното увреждане не е посочено като отправна точка в приложение № 1, но обуславя значителен функционален дефицит, за критерий се взема най-близката по съдържание точка, като в експертното решение се вписва "във връзка с точка ..." и се прави подробна обосновка.

3. Отменено е и Приложение № 2 „Методика за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност в проценти“ към чл. 63, ал. 3 от Наредбата за медицинската експертиза. Това означава, че при определяне на трайната неработоспособност органите на медицинската експертиза следва да продължат да се ръководят от досегашните критерии, определени в Наредбата за медицинската експертиза, които са свързани с развитието на съответните заболявания (характера на увреждането, динамиката на неговото развитие и възможностите за възстановяване).

Доклад на МЗ разкрива сериозни нарушения във Фонда за лечение на деца

Според доклад на Министерството на здравеопазването (МЗ) има сериозни нарушения в работата на Фонда за лечение на деца. За това аларми...

Actualno.com припомня, че на 22.05.2017 г. стана ясно, че Върховният административен съд е отменил действащата методика за издаване на медицински експертизи, а в същото време няма издадена нова.

Делото е по жалба на Мануела Огнянова Тошева от с. Голяма Железна, област Ловеч заради това, че наредбата не е приета по надлежния ред.

По принцип, когато съдът отмени един акт, действа предходния, за да няма правен вакуум. В случая с Наредбата за медицинската експертиза обаче това е неприложимо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com