Агресията променя структурата на мозъка

7749
Агресията променя структурата на мозъка
Снимка: Thinkstock

Американски и новосибирски учени са изяснили, че продължителното състояние на агресия води до изменения в структурата на главния мозък.

Резултатите от изследването, изпълнено в Cold Spring Harbor Laboratory и Института по цитология и генетика на СО РАН, са публикувани в научното издание Frontiers in Neuroscience.

Богатите леят гняв и агресия в Twitter

Учени са изяснили по какъв начин по съдържанието и емоционалната окраска на постовете на даден човек в социалната мрежа Twitter може да...

Учените са използвали модел на хроничен социален конфликт, за да определят измененията в мозъка на мъжки мишки. Измененията възникват под влияние на продължителна агресия, съпровождана с победи в ежедневните конфронтации между мишките.

"Беше установено, че под влияние на повторния опит за агресия при самците в тази област на хипокампа, където се намират стволовите клетки, се наблюдава ръст на нови неврони – съобщават от пресцентъра на Института по цитология и генетика пред "Российская газета". – Докато вдруга структура на мозъка, отговорна за регулирането на психоемоционалното състояние и социалното поведение, се наблюдава снижение на невронната активност."

Многогодишните изследвания са установили, че при повторен опит за агресия при мишките възникват психози, които влияят върху работата на много неврохимични системи на мозъка чак до изменение на генната експресия.

"При самците се променят социалното поведение и психоемоционалното състояние, появяват се неврологични симптоми, които се съхраняват продължително време след края на агресивните взаимодействия", казва авторът на експеримента Наталия Кудрявцева.

Откриха какво причинява агресията

Броят на мъртвите мозъчни клетки определя нивото на агресия у хората. До този извод са стигнали учените руския град Новосибирск. Те на...

Експериментите на учените ще бъдат продължени. Работата на изследователите се подкрепя от няколко руски и американски фонда.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно