Акулите проявяват признаци на личност

3504
Акулите проявяват признаци на личност

Изследователи от алстралийския университет Макуори за първи път откриха признаци на личност при акули, обитаващи района на залива Порт Джексън.

Както съобщава Phys.org, личността на човека се определя по разбирането кой е той и как може да реагира на определени ситуации. Тоест човекът следва определени правила на поведение, чието познаване може да предскаже неговата реакция. Поведенческата стабилност и предсказуемост определя личността.

Акула изяжда акула (ВИДЕО)

Администрацията на сеулския океанариум COEX е представила видео, в което най-голямата сред живеещите там акули изяжда своя посестрима. ...

Изследвайки акули край източния бряг на Австралия, учените а открили личностни признаци у морските хищници – когато се озоват в непозната обстановка или изпитват стрес, акулите демонстрират ясна и последователна реакция.

По време на експеримента опитните акули били поставени в специален резервоар, който за известно време станал техен дом. Учените искали да разберат колко скоро акулите ще се осмелят да се измъкнат от него.

По време на втория тест акулите били подложени на стрес с цел да се изясни колко бързо ще се съвземат от шока. Оказало се, че акулите не били склонни на спонтанни реакции, поведението им се придържало към определена схема.

Например едни акули във всички ситуации проявявали голяма смелост, а други по-бързо вземали решения.

Видео: акула яде робот

Роботите са прекрасен инструмент за изучаване на акулите – не им е необходимо да дишат, могат да останат под вода дълго време, бе...

"Резултатите демонстрират, че акулите не са бездушни машини, всяка от тях е като човека, със свои уникални предпочитания и поведение“", резюмира доц. Калъм Браун.

Учените отбелязват, че при изследвания през последните десетилетия около 200 вида животни демонстрирали присъща им индивидуалност, макар че по-рано тя била смятана за изключителен прерогатив на човека.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно