Алтернатива за неспасяемите пушачи (СНИМКИ)

2361
Алтернатива за неспасяемите пушачи (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com

Във времето на социална изолация заради пандемията от коронавирус, група учени от различни страни участваха в международна дискусия за намаляване на вредата от тютюнопушенето. Целта им - да помогнат на хората да живеят по-здравословно дори по време на пандемия. Мотивите им – да споделят своите опит и наблюдения върху пациенти пушачи и непушачи и да анализират данните от дългогодишните си изследвания, както и да отговорят на въпроси на медии и потребители от цал свят. Дискусията се проведе под формата на две видеоконферентни сесии, сутрешна и следобедна, по време на които бяха задавани въпроси от цял свят.

Основни учасници бяха проф. Рувен Зимлихман, израелски кардиолог, директор на Института по медицина и хипертония в Израел, председател на Израелското дружество по хипертония и на Висшия съвет на Израелската медицинска асоциация и Д-р Питър Харпър, британски онколог, завеждал онкологичните отделения на болниците Гай‘с, Кинг‘с и Свети Томас в Лондон, член на борда на Националния институт по онкология на Франция и съветник в изготвянето на стратегическа национална рамка за лечение на онкоболни на Франция.

Изводите от дискусията показват, че бездимните и електронните цигари представляват по-безопасна алтернатива за пушачите, които не могат или не желаят да се откажат от тютюнопушенето. Една четвърт от човечеството (над 1 милиард) пуши. Данните на експертите показват, че няма тенденция броят им да намалее. Лекарите са длъжни да ги запознаят с варианти, които им предлагат по-здравословен и качествен живот. Това беше в основата на изследванията на двамата учени, които бяха представени с богат фактологичен и илюстративен материал.

Проф. Зимлихман говори за новите независими научни изследвания в областта  на  намаляване на вредата от тютюнопушенето. Ето какво сподели той:

„До 2000 година ние виждахме съществен спад на смъртността от сърдечно-съдови заболявания. Това се дължеше както на развитието на медицината, така и на по-добрия начин на живот – контрол на теглото, по-малко алкохол, отказ от пушене. Тази благоприятна тенденция на намаление се вижда до 2000 година – вече 20 години имаме плато. Това се дължи на факта, че който е искал или могъл да промени начина си на живот вече го е направил. Понастоящем имаме едно ядро от хора, които не искат или не могат да направят промяна.

В света има над 1 милиард пушачи, като здравните организации прогнозират, че броят им няма да намалее съществено през идните години.На тези хора многократно им е казано, че пушенето е вредно и убива. Не вярвам да има човек, който не знае това. Но въпреки това те продължават да пушат, част от тях са опитали да спрат, но не са успели. За тях ни трябва нещо ново – нов подход, който да им помогне да живеят по-добре, изложени на по-малко токсични вещества отколкото при цигарите. Именно това е намаляването на вредата.

Имам пациенти, които след кардиологична операция променят начина си на живот и продължават напред в много добро състояние. Имам обаче и пациенти, които след като излязат от реанимация след прекаран инфаркт или байпас на сърцето, се кълнат, че ще спрат да пушат, че ще отслабнат. И го правят, но за малко. Връщат се на контролен преглед след няколко месеца и признават, че отново са качили килограми, почнали са да пушат и не са започнали да спортуват. Уплашени са от прекарания инфаркт и от това, че ефектите от добрият начин на живот са били краткосрочни. Имаме пациенти с диабет, които не отслабват и продължават да ядат сладко. Имаме и пациенти с ХОББ, които продължават да пушат. Те знаят, че пушенето им вреди и го разбират, но не могат да спрат“.

Проф. Зимлихман представи проучване, в което се вижда удвояване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания при пушачи, които в допълнение с това имат история на сърдечно-съдови заболявания в семейството. Затова е много важно пациентите да спрат да пушат или поне да намалят риска. Пушенето е важен и обратим рисков фактор за развитие на сърдечно-съдовите болести. Рискът за миокарден инфаркт при пушачите мъже е 36%.

Ето как професорът коментира алтернативните варианти за набавяне на никотин от заклетите пушачи:

„За бездимните продукти – те дават възможност да се намали рискът от поява на сърдечно-съдово заболяване за пушачите, които не могат да спрат. Това се дължи на намалените формалдехиди с над 90%. Също така са намалени концентрациите на основните канцерогенни вещества в сравнение с цигарите. Има много доказателства, като крайни точки за развитие на различни заболявания в сравнение с пушенето“.

Има и достатъчно данни и за електронните цигари. Проф. Цимлихман цитира проучване, в което се изследва способността на артериите да се разширяват, като се сравняват пушачи и потребители на електронни цигари. След един месец ползване на електронни цигари, виждаме, че възможността към органите да преминава повече кръв (т.е. артериите да се разширяват нормално) се подобрява значително в сравнение с пушенето.

За процедурите по разрешение за продажба на нови изделия, съдържащи никотин в САЩ, професорът каза:

„Доказано е, че много от токсичните вещества, налични в дима от цигарите, са значително намалени в парата от IQOS. Затова се смята, че така ще се намали и рискът от сърдечно-съдови и белодробни заболявания. Ние като лекари имаме етичното задължение да предоставяме коректна информация на пушачите. Най-добре е да спрат, а ако не могат да са запознати с алтернативите. Тези алтернативи се изследват от редица здравни организации“.

Д-р Питър Харпър запозна участниците в дискусията с регулациите на национално и международно ниво за намаляване на вредата от тютюнопушенето. Той представи интересни факти и статистически данни:

"70 милиона души по света ползват електронни цигари и нагреваеми тютюневи изделия. Знаем, че тези изделия съдържат по-малко токсични вещества, а инвиво и инвитро изследванията доказват намалена токсичност. Още няма окончателно потвърждение дали тази по-малка токсичност води до намаление в развитието на заболяванията свързани с тютюнопушенето. Въпросът е да чакаме ли да минат всички тези години или трябва да действаме сега.

Заболяванията свързани с пушенето отнемат десетилетия, затова ще ни е нужно десетилетие, за да имаме данни, какво ще се случи с човек, ако премине от цигари на бездимен продукт. Такива реални данни имаме за снус. Изследванията от Швеция, където снус (тютюн за дъвчене, без горене) е много популярен, имаме най-ниска смъртност от ракови заболявания в света. Употребата на никотин съдържащи продукти трябва да се контролира и следи, да имаме данни и проучвания, за да сме сигурни, че наистина новите продукти водят до по-малък риск“.

След презентацията бяха зададени стотици въпроси от Източна (включително и от България) и Западна Европа, от Латинска Америка и Азия. Ето как могат да бъдат обобщени, заедно с отговорите.

Какви са ефектите за пушачите, които спират да пушат и тези които преминат на бездимни изделия? Има ли непосредствени ефекти свързани със заболеваемостта и риска на преминалите на бездимни продукти?

Д-р Харпър: Ако човек може да спре – да го направи. Това е най-доброто решение. Дали преминаването на алтернативен продукт ще ти помогне да спреш? Индустрията казва, че още няма данни за това. Това, което аз виждам при повечето от моите пациенти, които преминават на друг продукт е, че те успяват да спрат. Има научни публикации за подобряване на белодробната функция, а от сърдечно-съдова гледна точка имаме подобряване еластичността на съдовете при преминаване на бездимни изделия. Излагането на токсични вещества е по-ниско, а оттам и риска.

Какво се случва при спирането и при преминаването на бездимни изделия при пациенти със сърдечно-съдови заболявания?

Проф. Зимлихман: Спирането на пушенето води до намаляване на сърдечно-съдовите заболяване. Имаме данни, че при пациенти с инфаркт на миокарда, които веднага след това спират да пушат, рискът от повторен инфаркт до 1-2 години спада с над 30%. За тези, които не спират рискът остава висок. Що се отнася до ХОББ – развитието и усложненията зависят и от генетични фактори. Имаме два вида усложнения – едното е стабилно и необратимо увреждане на тъканите. То е необратимо. Другото усложнение е възпаление, което може да се намали с времето. Там имаме директен ефект на токсичните вещества, които се образуват при горенето на тютюна. При бездимните вещества, тези токсични вещества са много намалени.

Фармакологът от Швейцария д-р Жизел Бейкър представи нови научни данни за устройствата за нагряване на тютюн.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com