Антрополози правят галерия на жителите на древна Фанагория

26031
Антрополози правят галерия на жителите на древна Фанагория
Снимка: kmorozov / CC BY-SA 3.0

Антрополози и учени от Института по археология на Руската академия на науките планират да пресъздадат облика на хора, живели в древни времена в смятания за столица на Стара Велика България град Фанагория на Таманския полуостров, използвайки черепи, открити по време на разкопки, разказва зам.-ръководителят на експедицията Сергей Остапенко пред ТАСС. Руските учени обаче не правят никаква връзка между находките при разкопките и древните българи.

В някои източници Фанагория се сочи като столица на Стара Велика България между 632 и 665 г., като дори се твърди, че там умира хан Кубрат. Това предположение се основава на хрониката на Теофан Изповедник. Хипотезата, че Фанагория е столица на Велика България, не се подкрепя и от археологическите данни, според които през VII век градът има съвсем малко население, разположено в участък на самия морски бряг, днес под морското ниво.

Наталия Свиркина, антрополог от Института по археология на Руската академия на науките, която си сътрудничи с фанагорийската експедиция, обяснява, че се работи върху портретите на седемте жители на древния град - мъже, живели в елинистическата епоха (III-I век пр.н.е.), през римско време (I-III в. сл. Хр.) и в късноантичния период (IV-V в. сл. Хр.). „Когато покажем възстановеното лице на човек, живял преди много векове, това е много по-впечатляващо от демонстрацията на самия череп и останките на древни хора. Такава експозиционна техника позволява на посетителите на музея да възприемат и усвояват по-добре нова информация за здравето, храненето и болестите на фанагорийците“, обяснява тя.

„На първия етап сканираме черепа - съвременното оборудване ни позволява да получим триизмерен цифров модел с грешка под 0,0018 мм. Получената виртуална реплика на черепа е в основата на работата на антрополозите за създаване на графична реконструкция. Впоследствие тези данни също представляват основата на скулптурния портрет. В резултат ще получим „портретна галерия“ на жителите на древна Фанагория", казва Остапенко. 

За живота на Фанагория

Както обяснява Остапенко, съвременните технологии и натрупаните от учените знания и бази данни, позволяват на изследователите да научат факти от живота на хора, населявали Фанагория преди стотици и дори хиляди години.

„Ние нямаме самоцел да открием хиляди погребения или стотици къщи или да изпълним някакви други количествени показатели. Целта е да получим нова информация за живота на Фанагория за 1500-те години от нейното съществуване въз основа на множество открития. Например нашият антрополог Наталия Свиркина, благодарение на многогодишните разкопки и естествено-научните методи, използвани в експедицията, успя да разкрие нови закономерности в спецификата на белтъчното хранене от жителите на Фанагория“, разказва Остапенко.

Свиркина от своя страна отбелязва, че чрез изучаване на характеристиките на скелета, състоянието на зъбите и химичния състав на костната тъкан може да се получи много информация не само за конкретен човек, но и за развитието на общността като цяло. „Например, възрастните имат дефекти в емайла на зъбите, което се проявява в неравномерното му образуване. Това означава, че тези хора са преживели стрес в детството си – тоест са били много болни, гладни или е имало рязък преход от кърменето към храна за възрастни, или например майката е починала, или в това общество е било прието да се отбие рязко детето от кърмене“, пояснява тя.

Въз основа на антропологични данни учените правят изводи за взаимното влияние на културите на гръцките граждани и номадските племена. През първите векове на нашата ера се наблюдава увеличаване на броя на гражданите от негръцки произход. Тези жители изоставили своите племенни традиции. Поразителен белег е фактът, че върху градските некрополи на Боспора (Кимерийски Босфор) обикновено има незначителен дял сармати (хора от номадски ираноезични племена) с удължени черепи, макар че умишленото деформиране на главата е било характерно за тяхната култура. В същото време в некрополите на Долен Дон и Поволжието по-голям брой от погребаните имат такава особеност. При разкопки в Боспора се откриват сармати с удължени черепи, заровени в градските некрополи, но деформацията им е по-слабо изразена от тази на техните роднини в съседни райони.

„Имаме предположение, че малкият брой хора с деформирани черепи в Боспора говори за това, че макар сарматите да са живели в градовете, те са били или много малко, или не са практикували деформация. Най-вероятно са възприели древната култура и за да не се открояват, са престанали да следват традицията си“, отбелязва Свиркина.

За живота на хората, чиито портрети се пресъздават от учените

Използвайки целия набор от налични техники и оборудване, учените са успели частично да възстановят биографията на хора, чиито портрети от живота сега се пресъздават.

„Мъж, живял в късноантичния период, починал на възраст 40-49 години – за това време може да се нарече възрастен. Успяхме да възстановим не само външния му вид, но и да открием редица заболявания: хроничен възпалителен процес на ушния канал, артроза и редица други възрастови изменения. Кариесът и зъбният камък показват хранителните му навици и хигиената на устната кухина. В диетата му вероятно преобладават меки, вискозни и въглехидратни храни, като овесена каша", казва Свиркина за един от моделите.

Освен това, след като направили химичен анализ на тъканите, учените установили, че мъжът не е бил коренен жител на Фанагория. „Анализът на стронциевите изотопи в зъбния емайл показа, че съотношението на изотопи на този елемент се различава от фоновите проби, събрани в близост до града, и от показателите на други индивиди. Това означава, че той е израснал някъде другаде. В сравнение с фоновите стойности на други региони предполагаме, че е дошъл от райони, разположени на север от Черно море. Успяхме да разберем и коя зърнена култура е преобладавала в храната на този човек: това е просо, което не е типично за гърците, но е често срещано сред така наречените варварски народи: скити, сармати и други“, добави Свиркина.

Фанагория и други гръцки колонии в Северното Черноморие. Изображение: CC BY-SA 3.0

Остапенко от своя страна уточнява, че през годините на изучаване на Фанагория, нейната наводнена част и некропола в близост до града (сегашният етап датира от 2004 г., но като цяло изследванията се извършват от 225 години), в научната база данни на експедицията е събрана информация за стотици жители. Получените резултати от изследването водят до нови загадки, за които все още няма отговор.

„В процеса на проучване на мястото на разкопки в Нижний город (в частта, където се намират жилищните квартали на Фанагория), са открити убити хора – 19 души, включително деца – момиче на девет години и още едно дете на около три години. Сред тези останки има три черепа, които показват, че хората са имали смъртоносни наранявания, несъвместими с живота. Високата степен на наранявания при всички намерени хора показва, че градът е бил нападнат и жителите му са били убити. При това сред убитите са фиксирани индивиди с монголоидни черти. Засега е голяма загадка кои са тези убити хора. Те през цялото време ли са живели в града, къде и кога са се появили, или са враговете, нападнали града“, отбелязва Остапенко.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com