Древна Фанагория може да е изоставена заради руснаците

7876
Древна Фанагория може да е изоставена заради руснаците

Фанагорийската комплексна археологическа експедиция, която се провежда от Института по археология към РАН, е открила слоеве, отнасящи се към времената на съществуването на Хазарския каганат (IX-Х в.).

Изследването е проведено на открити през миналата година разкопки в т.нар. долен град с обща площ 2000 кв. м.

Откриха гробница - феномен за християнската археология

Новата гробница открита от проф. Казимир Попконстантинов на остров Св. Иван се оказа празна днес, когато беше отворена за първи път в п...

В хода на разкопките учените не са открили свидетелства от пожари и разрушения, отнасящи се към това време. Направените находки също не дават основания да се смята, че градът е бил разрушен в резултат на атака или унищожен от огън. Няма и останки от загинали защитници.

Но редица писмени източници от тези години сочат, че в началото на Х век в тези земи, влизащи тогава в състава на Хазарския каганат, е нахлула войската на руския (славянски) княз Хелгу (Олег). Според редица източници руските князе и военачалници, преди да започнат обсадата на град, обикновено са предлагали на жителите му да напуснат територията в замяна на неприкосновеност.

Известни са и случаи, когато местните не са се подчинявали на това изискване. На такива места днес се откриват обилни следи от разрушения и пожари, както и останки от хора, загинали при отбраната.

Съвкупността на данните, получени по времето на разкопките, и сведенията от историческите документи позволили на учените да издигнат хипотезата, че Фанагория е изоставена от жителите си поради ултиматум на руската дружина, не желаейки да бъдат нейни жертви.

Дават близо милион допълнително за археология по Черноморието

Допълнителни 910 000 лв. отпуска държавата за финансиране на дейности по управление и опазване на недвижими културни ценности. Средст...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно