Археолози откриха 60 мумии в гробницата на везир на Аменхотеп III

18035
Археолози откриха 60 мумии в гробницата на везир на Аменхотеп III
Снимка: iStock

Екип от 22-ма испански егитполози и осем египетски експерти са открили две гробници, съдържащи около 60 мумии, в древния египетски град Луксор, съобщава La Prensa Latina.

„Най-важното събитие за тази година е откриването на две гробници, дълбоки почти шест метра, състоящи се по две камери всяка и съдържащи около 60 мумии и останки от мумии“, казва Франсиско Х. Мартин, президент на проекта Vizier Amenhotep Huy.

Според Мартин двете вторични гробници са свързани с двете погребални камери и се характеризират с липсата на епиграфи, намерени в гробницата на везира Аменхотеп-Хуи, която съдържа 30 колони с епиграфи.

Обектът е богат образец на архитектурния стил и „свидетелство, че гробницата на везира в даден момент се е превърнала в некропол“, допълва експертът.

„Започнали са да строят други гробници от различни династии в гробницата на везира, тъй като мястото е било свещено“, продължава Мартин. „Мястото е много богато и ние откриваме много неща.“

Аменхотеп-Хуи е бил везир на фараон Аменхотеп III (XVIII династия) през последната третина от неговото управление. Той бил от Северен Египет и бил смятан за „лидер на опозицията“ сред новите религиозни тенденции, насърчавани от Ехнатон, син и наследник на фараона. „Бил е много важен човек“, добавя Мартин.

Тереза ​​Бедман, съдиректор на проекта, казва, че всички мумии, погребани в района, са на високопоставени служители на духовенството. Тъй като телата са били мумифицирани, експертите са сигурни, че принадлежат на по-висши социални класи.

След като везирът бил убит мъченически, неговата гробница става престижно място, където много други искали да бъдат погребани. Испанската мисия е открила изложба за поддръжката на некропола на везира в музея на Луксор, която ще продължи до 2023 г.

В същото време друг екип специалисти е открил, че древните египетски балсаматори най-вероятно не са извличали мозъка с куки, както често се казва в историческите книги, когато са подготвяли мъртвото тяло за мумифициране.

Археологът и химик от Йоркския университет Стивън Бъкли е провел серия от експерименти върху мъртви овце, за да разбере как са работили древните египетски жреци. В резултат той открил, че е доста трудно да се извлече мозъкът част по част. Много „по-лесно е да се разбие мозъка с куката (като блендер) за около 20 минути, след което той се превръща в течност и можете просто да го излеете“, казва Стивън Бъкли.

Експертът също разказва за случаи, когато мозъкът е бил оставян в мумията: по-специално така са постъпвали по време на XVIII династия (1550 – 1292 г. пр.н.е.) и по-ранни векове.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Учени откриха 964 неизвестни селища на маите в Гватемала

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно