Коя е най-дълго съществувалата цивилизация?

31582
Коя е най-дълго съществувалата цивилизация?
Снимка: iStock

Коя е най-дълго съществувалата цивилизация – китайската, древноегипетската или месопотамската?

Древен Египет, Китай и Месопотамия често се цитират като цивилизации, просъществували хиляди години. Но кое от тези общества е просъществувало най-дълго?

Оказва се, че отговорът на този въпрос не е толкова лесен. Първо, съвременните историци и археолози не са единодушни относно определението за цивилизация, включително за нейното начало и край, а много експерти се съмняват дали цивилизациите могат да бъдат характеризирани по този начин.

Второ, всички големи цивилизации са имали периоди, когато са били управлявани от „чужденци“ – хиксосите в Египет например – което усложнява смятането им за непрекъснати цивилизации.

Коя е най-древната цивилизация в света?

Трето, културата близо до началото на една цивилизация може да е била различна от културата близо до нейния край. В резултат на това много съвременни историци и археолози не смятат идеята за „цивилизация“ за полезна; вместо това те говорят за „култури“ и „традиции“, пише Live Science.

Преди 100 години историците и археолозите били щастливи да поставят етикет „цивилизация“ на някоя култура. През XIX и началото на XX век е имало „сложно приемане на йерархията на човешките общества“, отчасти за да се оправдаят европейските колониални империи, казва Роуън Флад, археолог от Харвардския университет.

Китай ли е най-дълго съществувалата цивилизация?

По повечето показатели – ползване на писменост, създаване на градове или непрекъснати традиции – изглежда, китайската цивилизация може да е най-дълготрайната. Спори се обаче как трябва да бъде измервана тя.

„Зависи от това как дефинирате цивилизацията и как дефинирате китайска, защото мисля, че има множество начини, по които можете да дефинирате и двете понятия“, казва Флад, експерт по появата на сложни общества в Китай.

Като пример той посочва китайската писменост; форми на едни и същи символи се използват днес и върху 3200-годишните оракулски кости, най-ранните примери за писане в Китай.

„Когато мислите за [китайския] писмен език, няма абсолютно никакво противоречие, че има приемственост отпреди около 3250 години до настоящето“, казва той.

Разкриха причината за гибелта на Индската цивилизация

Но същият критерий не може да се използва другаде, пояснява Флад. Например най-ранната писменост в Америка се приписва на олмеките около 900 г. пр.н.е. Писменост е била известна и на маите около 250 г. пр.н.е. Но инките, които са управлявали части от Южна Америка в продължение на около 400 години до испанското завоевание през XVI век, изглежда, не са имали писменост (въпреки че са използвали възли, наречени quipu или khipu, за да кодират информация.)

Древен и модерен Китай

Въз основа на археологията на ранните държави в днешната китайска територия, включително неолитните руини на културата Лянджу в делтата на река Яндзъ, понякога се твърди, че китайската цивилизация е на повече от 5000 години. Но някои историци виждат настоящето на Китай като твърде различно от неговото минало, за да се квалифицира като една непрекъсната цивилизация.

„Не мисля, че това, което се случва днес в Китай, е тясно свързано с неща, които са се случили, да речем, преди 1949 г. [революцията в Китай при Мао Дзедун] или 1911 г. [революцията Синхай, която слага край на последната императорска династия в Китай]“, казва Джулия Шнайдер, историк в Университетския колеж Корк в Ирландия.

Шнайдер, експерт по история на Китай, отбелязва, че прокитайски политици и историци понякога твърдят, че китайската цивилизация е най-дълготрайната в света. Но регионът обхваща огромна територия и много различни етноси по различно време и това, което се е случило в централната част на Китай, може да е „културно много далеч“ от това, което се е случило другаде.

Египет и Месопотамия

След Китай за най-дълго просъществувалите цивилизации се смятат Древен Египет и Месопотамия. Според оценка, измервайки от времето на първите фараони и използването на йероглифна писменост до нейната религия, която е заменена от християнството, древната египетска цивилизация е просъществувала около 3500 години.

Но Египет понякога е бил управляван от чужди династии и както йероглифите, така и египетската религия са имали различни форми в определени периоди.

8 царе слезли от небесата и управлявали Земята 241 200 години

В Месопотамия шумерската писменост води начало от около 3200 г. пр.н.е. и поклонението на месопотамските богове вероятно е продължило до трети век сл.н.е., казва Филип Джоунс, уредник във вавилонската секция на музея Пен във Филаделфия. Така Месопотамия може да се разглежда като просъществувала толкова дълго, колкото египетската цивилизация.

8 царе слезли от небесата и управлявали Земята 241 200 години

„Това, което повечето хора имат предвид под „цивилизация“, трябва да се разбира като екстраполация на високо ниво, която има тенденция да губи фокус, когато се вгледате по-отблизо – казва Джоунс. – Но въпреки това, освен ако историята не трябва да се разглежда като почти безкраен комплекс от микросъбития, хората имат право да очакват историците да се опитат да разделят историята на по-управляеми парчета.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com