X
 
 

Четири частични лунни затъмнения и четири супер луни през 2020 г.

2297 0
Четири частични лунни затъмнения и четири супер луни през 2020 г.
Снимка: БГНЕС
Тази година ще има няколко интересни астрономически явления, сред които четири частични лунни затъмнения и четири супер луни. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Никола Петров, директор на Национална астрономическа обсерватория „Рожен“.

„Още на 10 януари ще има едно частично лунно затъмнение. Това е първото лунно затъмнение от четири, които ще се наблюдават тази година. Те няма да са пълни и Луната няма да попадне изцяло в сянката на Земята, а в полусянката ѝ и това не ги прави чак толкова впечатляващи. На практика, наблюдавайки ги, почти няма да забележим, че Луната е попаднала в полусянката на Земята. Луната леко ще намали своята светлина, но хората, които не се занимават професионално с такива наблюдения, дори няма да могат да го забележат. Все пак за България то започва в 19.07 часа на 10 януари и завършва в 23.00 часа“, поясни д-р Петров.

Луната ще се приближи до Земята на най-късото разстояние от 1948 г.

Жителите на Земята скоро ще наблюдават необичайно явление Суперлуна, която ще стане най-ярката не само тази години, но и през последнит...

Той допълни, че лунно затъмнение в полусянката на Земята ще може да се наблюдава и на 5 юни. „На 5 юли и на 30 ноември лунните затъмнения няма да могат да бъдат наблюдавани от България“, уточни астрономът.

Той отбеляза, че през тази година още в първите месеци от февруари до май ще има и четири супер луни.

„По време на пълнолуние Луната ще ни изглежда някак по-голяма като размери. Първата такава супер луна ще бъде на 9 февруари. Тъй като Луната се върти около Земята по еклектична орбита, има моменти, в които в нейното най-близко състояние до нашата планета Земя е във фаза пълнолуние и тогава се нарича супер луна. Тогава тя визуално изглежда по-ярка и малко по-голяма като видим диаметър“, добави д-р Петров и посочи, че до май ще има общо четири такива супер луни.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари

Овен Овните трябва да спрат да мечтаят за невъзможното, за принца на бял кон и за романтиката от филмите. Опитайте се да бъдете по-здраво стъпили...