ЦРУ се интересува от възкресяването на мамути и тасманийски тигри

8872
ЦРУ се интересува от възкресяването на мамути и тасманийски тигри
Снимка: iStock

Докато мнозина са скептични относно перспективата и дори възможността за възкресяване на отдавна изчезнали същества, компания, свързана с Централното разузнавателно управление на САЩ, инвестира в биотехнологичната компания Colossal, която обещава да възкреси вълнестия мамут и тасманийския тигър, пише The Intercept.

Използването на генетична информация от възстановената ДНК на изчезнали същества за възкресяването им в съвременния свят е централната идея на научнофантастичния роман и филма „Джурасик парк“. Революционните постижения в областта на биотехнологиите, особено генното инженерство, през последните години може да предоставят възможност за връщане на отдавна изчезнали видове в нашия реален свят. Или поне под формата на генетично модифицирани близки роднини на съществуващи днес животни.

През 1932 г. на остров Тасмания е последното потвърдено наблюдение на тилацин на свобода. Последният екземпляр в плен е умрял на 6 септември 1936 г. в зоопарк в град Хобарт. Там са направени няколко късометражни черно-бели филма на живи екземпляри от този вид. Baker; E.J. Keller / Public Domain

Такава цел си е поставила биотехнологичната компания Colossal Biosciences от Далас (САЩ), която възнамерява да възкреси два изчезнали бозайника – вълнест мамут и тилацин (известен още като тасманийски вълк или тасманийски тигър). Компанията планира да използва за това добре познат метод на генното инженерство – технология за редактиране на гени, базирана на системата CRISPR-Cas. Като основа за възкресяването на вълнестия мамут Colossal е избрала азиатски слон, чийто геном 99,6 процента съвпада с генома на изчезналия му древен роднина.

Използвайки технологията CRISPR, компанията възнамерява да замени несъответстващите участъци от ДНК в индуцирани плурипотентни стволови клетки, създадени от клетки от кожа на слон. След това от стволовите клетки ще се създадат ембриони на мамут, които ще се отглеждат в изкуствени матки. По този начин компанията Colossa планира да избегне използването на сурогатно майчинство, тъй като самите азиатски слонове са застрашени от изчезване.

Основателите на компанията – д-р Джордж Чърч, генен инженер и молекулярен биолог, „бащата на синтетичната биология“, професор в Харвардския университет и Масачузетския технологичен институт, и предприемачът Бен Лам – вече са натрупали впечатляващ списък от спонсори и инвеститори. И изглежда, наскоро към тях се е присъединила компанията In-Q-Tel, свързана с Централното разузнавателно управление на САЩ.

Юридически In-Q-Tel е независима, частна корпорация с нестопанска цел, която не е под контрола на ЦРУ или друга правителствена агенция. Всъщност корпорацията е обвързана със споразумение и годишен договор с ЦРУ, който определя отношенията между двете организации. По-конкретно In-Q-Tel инвестира във високотехнологични компании, за да гарантира, че ЦРУ и другите разузнавателни агенции ще получат най-новите технологии за поддържане на разузнавателния потенциал на САЩ.

„Стратегически става дума не толкова за мамутите, колкото за възможностите“, казват от In-Q-Tel.

Реконструкция на мамут в музея в Нордхаузен, Германия. J C D / Public Domain

„Биотехнологиите и биоикономиката са от решаващо значение за по-нататъшното развитие на човечеството. Важно е нашето правителство да развива тези области и да има представа какво е възможно“, коментира Бен Лам, съосновател на Colossal Biosciences.

Струва си да се отбележи, че Colossal не е първата биотехнологична компания, в която In-Q-Tel инвестира. Преди това портфолиото на корпорацията се разшири с включването на фирми и стартиращи компании, които произвеждат оборудване за секвениране и анализ на ДНК, прилагащи методи на изкуствен интелект за картографиране и анализиране на рисковете от инфекциозни заболявания, а също разработват методи за производство на биогорива с използване на бактерии.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Изчезнали безследно. Учени разкриха мистерията на древните континенти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

В САЩ ще строят най-големия самолет в света

НЛО всъщност са НПО: неидентифицираните обекти обичат водата повече от въздуха

Ловците събирачи платили за земеделието с чума и гонорея

Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)

Кръв от пъпната връв е възможно да лекува рак на кръвта

Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

Учени предлагат да ядем змийско: Как месото от питон може да ни влезе в менюто

„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com