Дали Римската република е загинала, защото вулкан в Аляска е изригнал?

4537
Дали Римската република е загинала, защото вулкан в Аляска е изригнал?
Снимка: Getty Images/Guliver

Убийството на Юлий Цезар през 44 г. пр.н.е. предизвиква близо две десетилетия борба за власт, довела до падането на Римската република и възхода на Римската империя.

Историческите архиви твърдят, че периодът е бил белязан със странни гледки в небето, необичайно студено време и масов глад - и ново проучване предполага, че причината за всичко това е изригването на вулкан в Аляска, съобщава АФП.

Най-бруталните римски наказания

Най-тежката наказателна мярка- poena capitis в Древен Рим имала две разновидности: загуба на гражданска правоспособност и доброволно из...

Проучването е публикувано от Националната академия на науките на САЩ, уточнява БГНЕС.

Международен екип от учени и историци използва анализ на вулканична пепел, открита в леда на Арктика, за да свърже периода на необяснимо екстремен климат в Средиземноморието с изригването на вулкана Окмок в Аляска през 43 г. пр.н.е.

"Да намерим доказателства, че вулкан от другата страна на Земята изригва и ефективно допринася за гибелта на римляните и египтяните и за възхода на Римската империя е завладяващо", заяви водещият автор на изследването Джо Макконел от Института за изследване на пустинята в Рено, Невада.

Възходът на Римската империя също сложи край на династията на Птолемеите, последната от фараоните.

"Това със сигурност показва колко взаимосвързан е бил светът дори преди 2000 години", добави Макконъл. Той и швейцарският изследовател Майкъл Сигл започнали да проучват въпроса, когато миналата година открили необичайно добре запазен слой пепел в проба от ледено ядро. След това били направени нови измервания на ледени ядра от Гренландия и Русия, някои от които били пробити през 90-те години и съхранявани досега.

Вулкани разрушили античния свят

Причина за рязкото захлаждане, слабите реколти, чумата и глада, поразили античния свят през VI век, са били две мощни вулканични изригв...

Учените успели да различат две изригвания: мощно, но локализирано и краткотрайно събитие в началото на 45 г. пр.н.е., последвано от много по-мащабно изригване през 43 г. пр.н.е. Извършен е бил геохимичен анализ на пробите от пепел, открити в леда от второто изригване, и той перфектно съвпада със събитието в Окмок - едно от най-големите изригвания за последните 2500 години.

Екипът събира още доказателства за тезата си от целия свят, от климатичните записи, базирани на дървесни пръстени в Скандинавия, до пещерните образувания в североизточен Китай. Тези данни са включени в климатичен модел, който предполага, че двете години след изригването са били едни от най-студените в Северното полукълбо за 2 500 години. Средносезонните температури може да са били до 7градуса по Целзий под нормалните за лятото и есента след изригването, като валежите през есента достигат до 400% повече от нормалните в Южна Европа.

"В средиземноморския регион тези влажни и изключително студени условия през важната за селското стопанство пролет и през есенния сезон вероятно намаляват добивите на реколтата и затрудняват доставките по време на продължаващите политически катаклизми през периода", казва археологът Андрю Уилсън от Оксфордския университет.

Те също съвпадат с опита на река Нил да наводни равнините и последвалите болести и глад, добави историкът от университета Йеил Джо Манинг.

Изригването може да обясни и необичайните атмосферни явления, отбелязани в архивите, като слънчеви ореоли, потъмняване на слънцето в небето или три слънца - явление, известно като пархелий.

Откриха точното място, където Цезар е бил убит

Юлий Цезар е един от най-известните владетели в света. Велик римски пълководец и политик, лидер, писател, личността му е впечатлявала о...

Но авторите добавят, че много от тези наблюдения са се случвали преди изригването в Аляска и могат да бъдат свързани с по-малкото изригване на Етна през 44 г. пр.н.е.

Макконъл казва, че макар много фактори да са допринесли за падането на Римската република и Птолемейското кралство, изригването на Окмок играе важна роля и помага да се запълни празнината в знанията, която озадачава историците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com