Добивът на нефт и газ в САЩ застрашил 7 милиона души

2894
Добивът на нефт и газ в САЩ застрашил 7 милиона души
Снимка: Getty Images / Guliver

Геоложката служба на САЩ е публикувала прогноза за индуцираните (изкуствени) земетресения в страната.

По-конкретно учените съобщават за броя на хората, намиращи се в потенциална опасност. Геофизиците са разказали това на среща на Американското сеизмологично общество, която се провежда от 20 до 22 април в град Рино (щата Невада).

Щатът Ню Йорк забрани фракинга заради опасност за здравето

Хидравличното разбиване, или фракинг, ще бъде забранен в щата Ню Йорк. Това съобщи администрацията на губернаторът на областта Андрю К...

Според представения доклад около 7 милиона души в САЩ, живеещи основно в централната и източната част на страната, се намират в райони, пострадали от индуцирани земетресения. Според специалистите трусовете може да се повторят.

Например в централната част на щата Оклахома и южната част на Канзас има вероятност от 5 до 12 процента от възникване на земетресения с магнитуд 4,5 по Рихтер или по-силни. Други области, подложени на риск от земетресения, включват щатите Тексас, Арканзас, Колорадо, Ню Мексико, Охайо и Алабама.

Повечето от индуцираните земетресения се предизвикват от фракинг (хидравлично разбиване на пластовете), когато в подземни кухини се вкарва смес под високо налягане, при което газът или нефтът излизат на повърхността.

Причина за трусовете обикновено не е самият фракинг, а инжектирането на отработените води в подземните пластове, където са разположени широки и опасни разломи.

Земетресения грозят САЩ заради фракинга

На пръв поглед малкото градче Кушинг в Оклахома изглежда като типично американско градче, с изключението, че Джон Ъпдайк е писал за н...

Учените отбелязват също, че изблик на сеизмична активност, предизвикан от антропогенното въздействие, се наблюдава в щата Канзас от 2012 година. През 2014 година там са регистрирани земетресения с магнитуд 4,8. След въвеждане на ограничителни мерки по фракинга индуцираната сеизмична активност в щата е спаднала с 40-50%.

Изследователите твърдят, че инфраструктурата (преди всичко сгради и пътища) в повечето изследвани територии не е проектирана да издържа на земетресения с магнитуд над 5.

Освен това геофизиците заявяват, че сега с голяма степен могат да предсказват с точност изкуствения или естествения произход на земетресенията.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно