Древна каменна карта на звездното небе е открита в Италия

434
Древна каменна карта на звездното небе е открита в Италия
Снимка: Paolo Molaro and Federico Bernardini / Astronomische Nachrichten, 2023

Недалеч от Триест (Италия), почти на границата със Словения, се намира замъкът Рупинпиколо. През бронзовата епоха на полуостров Истрия се появява кастелерската археологическа култура, която получава името си поради големия брой укрепени селища „кастелере“ (в превод „малък замък“), които древните жители на тази област обикновено изграждали на върховете на хълмовете. Всъщност това са малки укрепени селища.

Според археолозите тези хълмове са възникнали между 1800 и 1650 г. пр.н.е. и са останали обитавани до около 400 г. пр.н.е. Сред находките от паметниците на кастелерската култура са известни каменни дискове с диаметър около половин метър, чието предназначение остава неизвестно, но се предполага, че може да са използвани за ритуални цели.

„Малкият замък“ Рупипинколо е един от най-добре запазените. Той е разположен на варовиков хълм, чийто връх е ограден със стена с дебелина от три до четири метра, но на места достигаща до седем метра. Височината на оцелялата стена е около три метра, въпреки че първоначално е била поне седем-осем метра. В селището е открита значителна колекция от керамика. Според учените хората са живели там през целия период на кастелерската култура – от 1800 г. до 400 г. пр.н.е.

ОЩЕ: "Карта на съкровищата". Откриха нови фрагменти от плочата Сен Белек

По време на разкопки в Рупинпиколо археолозите открили два големи кръгли камъка, които имат следи от обработка: те са превърнати в дискове с диаметър около 50 сантиметра и дебелина 30 сантиметра. Единият от дисковете бил сравнително гладък, а вторият бил покрит с някакви знаци.

Археологът Федерико Бернардини от университета Ка Фоскари (Венеция, Италия) се опитал да намери някакво логично обяснение за знаците на един от дисковете. Сторило му се, че разпознава съзвездието Скорпион в група гравирани върху камъка точки.

За проверка на хипотезата си ученият се обърнал към астронома Паоло Моларо от Националния институт по астрофизика на Италия. Резултатът от съвместната им работа е представен в статия, публикувана в списание Astronomische Nachrichten.

Археологът Федерико Бернардини (вляво) и астрономът Паоло Моларо с възможно най-старата небесна карта, откривана някога. Снимка: Inaf

Изследователите са идентифицирали 29 гравюри върху камъка, най-вероятно направени от един и същи човек. Гравьорът е работил с чук и грубо метално длето с широчина на върха от шест до седем милиметра. Повечето от знаците съвпадали идеално със съзвездията Касиопея, Орион, Скорпион, както и с Плеядите.

Използвайки програмата Stellarium учените моделирали нощното небе, тъй като звездата Саргас, известна още като Тета Скорпион, при създаването на гравюрата върху камъка за наблюдателя от Рупинпиколо не се намирала на същото място в звездното небе, където е днес: сега тя просто не се вижда.

Моделирането показало, че така са изглеждали споменатите съзвездия за наблюдател от Рупинпиколо около IV век пр.н.е. Датирането прави тази звездна карта най-древната открита в Италия и една от най-древните в света.

ОЩЕ: Минойската цивилизация използвала "звездни пътеки" за ориентир

Не всички от 29-те знака съвпадали със съзвездия – като се отчитат петте знака на гърба на диска, които авторите на работата смятат за продължение на съзвездието Касиопея. С други думи, изключително малко вероятно е местоположението на тези знаци да е било чисто случайно. Освен това отклоненията от реалните позиции са от порядъка на размера на знаците, което говори за голямо внимание при изпълнението.

Само един знак не успели учените да съпоставят с небесно тяло. Според тях древният гравьор е изобразил това, което е видял, но ние не можем да видим – свръхнова или неуспешна свръхнова. Вторият диск, който напълно повтаря формата, но не носи никакви знаци, се счита от изследователите за символично изображение на Слънцето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com