„Карта на съкровищата“: откриха нови фрагменти от плочата Сен Белек

8159
„Карта на съкровищата“: откриха нови фрагменти от плочата Сен Белек
Снимка: D. Gliksman / Inrap

4000-годишен камък с мистериозни знаци се превърна в карта на съкровищата за археолозите в Северозападна Франция. Известен като плочата от Сен Белек, този древен артефакт остава относително неизследван, докато изследователите не го обявиха за най-старата карта на Европа през 2021 г.

Оттогава учените се стремят да дешифрират надписите му, за да определят не само неговата възраст, но и да преоткрият отдавна забравени древни места, пише Phys.org.

Често археолозите откриват древни обекти с помощта на сложно радарно оборудване, въздушна фотография и понякога случайно по време на строителни проекти в градовете. Плочата от Сен Белек обаче дала на изследователите уникална възможност да подходят по различен начин към търсенето на съкровища.

ОЩЕ: "Тук има дракони". Какво може да се види на древните карти на света

Картата обхваща площ от приблизително 30 на 21 километра, а целта на екипа е да изследва цялата област, като проверява маркерите на плочата. Но това не е лесна задача – изпълнението на мисията може да отнеме до 15 години.

Пътешествието към дешифрирането на плочата от Сен Белек започва през 2014 г., когато е преоткрита от екип френски експерти. Трябва да се отбележи, че тя е открита за първи път през 1900 г. от местен историк, който не осъзнава нейната важност. След преоткриването експерти от различни институции във Франция и чужбина обединяват усилията си, за да разкрият нейните тайни.

Сред загадъчните маркировки някои символи бързо придобиват смисъл за изследователите. Изучавайки неравностите и линиите на плочата, те успяват да идентифицират реките и планините на Рудуалек – регион в Бретан, разположен на около 500 километра западно от Париж.

След като сравняват плочата със съвременни карти, учените откриват невероятните 80 процента съвпадение. Изследователите обаче все още трябва да идентифицират всички геометрични символи и да дешифрират придружаващите ги легенди.

На плочата има малки вдлъбнатини, които според изследователите може да показват гробни могили, древни жилища или геоложки залежи. Разбирането на значението на тези вдлъбнатини може да доведе до нови открития.

За да добавят още един слой към тази необичайна загадка, археолозите разкопават местността, където е открита плочата. Мястото е известно като едно от най-големите гробища от бронзовата епоха в Бретан. Чрез по-доброто разбиране на контекста на тази находка и точното ѝ датиране изследователите се надяват да научат повече за историята на плочата.

ОЩЕ: Минойската цивилизация използвала "звездни пътеки" за ориентир

Неотдавнашни разкопки вече са донесли няколко фрагмента от плочата. Тези фрагменти, изглежда, са били отчупени и използвани за изграждане на стените на гробници. Регионът, който обхваща картата, вероятно съответства на древно кралство, което може да е преживяло размирици или бунт.

Плочата от Сен Белек е завладяваща археологическа находка, която обещава да разкрие повече за древните цивилизации в Северозападна Франция. Изследователите продължават да изучават нейните тайни, надявайки се да направят още по-неочаквани открития и да надникнат в миналото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com