ЕК разглежда все повече заявки за производство на храни от насекоми: щурци, мухи, търтеи и скакалци

12498
ЕК разглежда все повече заявки за производство на храни от насекоми: щурци, мухи, търтеи и скакалци
Снимка: Pixabay

Много от познатите храни вероятно скоро ще изчезнат от магазините. Хората дори няма да забележат, защото ще навлязат храни на базата на насекоми, твърдят учени.

В много страни по света храната, приготвена от брашнени червеи например, вече е призната за безопасна. Учените експериментират с хляб от брашно от насекоми, отглеждат месо в епруветки и получават мляко в лаборатории, за което твърдят, че не се различава от истинското.

Преобладаващото мнозинство от хората не биха опитали варени или пържени насекоми, но това неудобство, според учените, отпада, ако в ястието насекомите са невидими, пише РИА Новости. Експериментите показват, че независимо от погнусата си към насекомите по принцип, мнозина охотно се съгласяват да пробват например бисквити с брашно от щурци, стига изделията да изглеждат по традиционния начин и насекомите да са незабележими.

По-рано тази година Европейската агенция по безопасност на храните обяви ларвите на брашнения червей за годни за консумация и през май всички държави от ЕС одобриха това решение. Френската компания Agronutris, която подаде заявка, бе одобрена за единствен доставчик на „хранителни“ насекоми на пазара в продължение на пет години. Но вероятно това няма да е за дълго, тъй като в Европейската комисия са постъпили още 11 запитвания от фирми, касаещи и щурци, скакалци, мухи и търтеи.

ЕС одобри първите ядливи насекоми

Изсушен жълт брашнен червей вече може да се продава в 27-членния блок, след решение на правителствата на ЕС и оценка на безопасността н...

Продуктите с брашнен червей скоро ще се появят при повечето от големите европейски търговци на дребно. Неговите ларви отдавна се отглеждат в промишлен мащаб в ЕС, но досега само за животновъдни и рибни ферми. В Русия, според Андрей Зюзин, член на работната група по пътната карта на FoodNet към Националната технологична инициатива (NTI), хлебните изделия, произведени с протеини от насекоми, ще станат достъпни през следващите две години, отбелязва РИА Новости. И шансовете са големи първото одобрено хранително насекомо да бъде определен вид муха, допълва изданието. Това е така, защото към момента вече се произвежда брашно от нея, но засега само като храна за добитък.

Неотдавна от Изследователския институт на хлебопекарната индустрия в Русия са установили, че оптималният вариант е да се добавят 5% брашно от муха към тестото. Така вкусът на хляба няма да се различава много от обичайния, а съдържанието на протеини ще се увеличи. Учените са изчислили, че сто грама от такива сладкиши представляват 13% от дневните нужди от протеини.

Според някои експерти обаче този процент е надценен. Причината е, че част от този протеин влиза в състава на хитиновите мембрани, които практически не се усвояват от хората.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com