Ето как се разпространява опасно заболяване в организма (ВИДЕО)

13468
Ето как се разпространява опасно заболяване в организма (ВИДЕО)

Медици заразили риба зебра с криптокок и заснели на видео процеса по разпространение на опасното гъбично заболяване в нейния организъм. Това може да помогне в търсенето на пътища за неговото лечение.

Криптокок (Cryptococcus) са гъби от базидиомицетите, растящи в клетъчна култура по типа на дрождите. Най-известен и важен от гледна точка на медицината е видът Cryptococcus neoformans – той предизвиква тежка форма на менингит при болните от СПИН.

Лекари предупреждават за опасност от вирусен менингит

Има опасност от вирусен менингит - сега е сезонът и очакваме броят на случаите да расте. Това каза за БТА проф. д-р Марияна Стойчева-Въ...

За да проследят динамиката на разпространение на заболяването, учените от Медицинската школа на университета Дюк направили опит върху риба зебра (Danio rerio).

За експеримента била взета прозрачна ларва на риба. Клетките на криптококите били белязани с червени флуоресциращи знаци, което дало възможност да се види пълният им път по кръвоносната система от дихателните органи към главния мозък.

На видеото е показано как около зелените кръвоносни съдове се разрастват заразени с криптококи области – тези патогенни гъби проникват през кръвно-мозъчната бариера (тя е филтър, който защитава мозъчните клетки).

Имунната система на свой ред изпраща за борба макрофагите – клетки, способни активно да залавят и преработват бактериите.

Пасивното пушене повишава риска от менингит при децата

Пасивното пушене повишава риска от развитието на агресивна форма на менингит при децата.  Това сочат резултати от изследване на ун...

Но организмът не е способен да се справи самостоятелно с криптококите. Всяка година криптококовият менингит убива повече от 600 000 души по цял свят. Учените поясняват, че имунната система на рибата зебра прилича на човешката по много параметри.

И макар че поради строежа на тялото динамиката на разпространение на криптококите в организма на риба и човек ще бъде различна, общият принцип остава идентичен.

Резултатите от новия експеримент могат да предскажат пътя за точна доставка на лекарства в поразената област.

Замърсени стероиди сеят рядък менингит в САЩ

Петима починаха, а други 30 души бяха заразени в САЩ от рядка форма на гъбичен менингит, пише в нощта срещу петък изданието Тудей в С...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно