Археологически съкровища се крият под Колизеума

10406
Археологически съкровища се крият под Колизеума
Снимка: Kasa Fue / CC BY-SA 4.0

Гладиаторски битки, екзотични животни, шумни зрители в тоги. Това са някои от образите, които римският Колизеум може да извика в съзнанието ви. Но миналата година археолозите се заеха с изследване на канализацията под грандиозния амфитеатър, за да научат повече за това как наистина е изглеждал един ден там, пише Discover.

Строителството на Колизеума започва между 70 и 72 г. сл.Хр. при управлението на император Веспасиан, а Флавиите го завършват около 80 г. (Тук световното чудо получава своето алтернативно име: Флавиевият амфитеатър.) Твърди се, че е бил открит със 100 дни игри.

iStock

Извисяваща се на 48,5 м височина и площ от 160 000 кв. м, арената някога е можела да побере повече от 50 000 зрители. Тя остава в употреба в продължение на близо 500 години и днес е известна като една от най-големите исторически атракции в света, като над шест милиона души го посещават всяка година.

Около 523 г. обаче Колизеумът престава да се използва за забавление – запазвайки тайните си във времето и предоставяйки на археолозите уникалната възможност да ги разкрият. Сега учените са изследвали част от канализационната мрежа на арената.

Откритията им предлагат някои намеци за това, което е включвало присъствието на средния древен римлянин на Колизеума: семена от смокини, грозде, къпини и пъпеши, както и маслини и някои видове ядки. Археолозите смятат, че това вероятно са били обичайни закуски по време на зрелища – вероятно еквивалент на пуканките в киното в нашата епоха.

"Гладиатори пред Вителий", Жан-Леон Жером, 1859. Ave Caesar, morituri te salutant! (в буквален превод: "Здравей, Цезаре, тези, които ще умрат, те поздравяват!") е латински израз, с който гладиаторите в Рим се обръщат към императора, минавайки под неговата трибуна преди започването на боя. Public Domain

Те също така открили игрални зарове, изработени от кост, части от дрехи и над 50 монети. Последните, включително десетки бронзови монети от по-късния римски период, вероятно са били изпуснати от зрители. Една рядка монета датира от 170 – 171 г. и е изсечена в чест на 10-ата годишнина от властта на император Марк Аврелий.

Археолозите са открили и кости на някои от животните, които се биели на арената; мечки, лъвове и леопарди. Междувременно останки от малко куче, открити сред отпадъците, вероятно принадлежат на вид, подобен на съвременния дакел.

Ловци и капани осигурявали животни от далечните краища на обширната Римска империя и отвъд нея, за да удивяват публиката, жадна да зърне невиждани досега зверове. Тези животни често били изправяни едно срещу друго и се биели с гладиатори.

Подова мозайка, изобразяваща някои видове представления (Sconosciuto / Public Domain)

Изследванията в канализационната мрежа на Колизеума продължават и тепърва може да разкрият още тайни от ежедневния живот на зрителите на неговите древни игри.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Факти за гладиаторите, които може би не знаете

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно