Горещи ръце – горещо сърце

78610
Горещи ръце – горещо сърце
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Хората с топли ръце са по-склонни към кооперативно поведение, отколкото тези със студени. Такива са изводите от експериментално изследване на група психолози под ръководството на Саймън Стори и Ланс Уоркман от университета на Южен Уелс (Великобритания).

В основата на експеримента легнала известната задача, позволяваща да се измери склонността на човека към сътрудничество – така наречената дилема на затворника, експеримент, в хода на който доброволецът избира да сътрудничи или да преследва изключително собствения си интерес.

Как да синхронизираме своя ритъм с вътрешния часовник

Учение от университетите на Оксофрд, Кеймбридж, Харвард, Манчестър и Съри предупреждават, че орязването на времето за сън води до серио...

Модификацията на този експеримент се заключавала в това, че на половината участници предварително било дадено да подържат в ръцете си горещ предмет, а на другата половина – студен, и едва след това им предложили да изпълнят заданието по „дилема на затворника“.

След като всички доброволци (над 60 души) изпълнили задачата на експеримента, се оказало, че тези, които предварително държали топло, демонстрирали по-голяма готовност да сътрудничат, отколкото тези, които държали студен предмет в ръцете си.

Проф. Уоркман, който обявил изследването на 8 май на конференцията на Британското психологическо общество в Бирмингам, обяснява неговите резултати с това, че според някои получени до днес данни областта от мозъка, отговорна за „междучовешката топлина“, еволюционно се е формирала като надстройка, производна от областта, която отговаря за възприятието на физическата топлина.

Търговията и услугите отдавна са открили този начин да въздействат върху сговорчивостта на потенциалния клиент – отбелязва професорът. Чашата кафе или чай, които се предлагат на клиента, увеличават вероятността от извършването на покупка. Смята се, че клиентът в този случай разполага с възможност да получи нещо безплатно, но причините може да лежат и по-дълбоко, на ниво неврофизиология, казва Уоркман. Тъй като чашата кафе не е нищо друго освен горещ предмет, с който потенциалният клиент си стопля ръцете.

Каква е причината да стареем?

Процесът на стареене Не всички учени са съгласни с едни или други причини за нашето остаряване. Някои винят за това гените, програмир...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com