Имунната система се променя, за да преодолее ХИВ

6417
Имунната система се променя, за да преодолее ХИВ
Снимка: Thinkstock

Става все по-трудно да се разработи ваксина срещу ХИВ, отчасти защото, след като вирусът е вече в тялото, започва да се развива и възпроизвежда бързо, за да избегне вероятността да бъде елиминиран от имунната система.

"Вирусите постоянно мутират, което затруднява откриването им“, казва д-р Джошуа Плоткин професор в университета в Пенсилвания. „Един човек с ХИВ може да има милиони щамове на вируса, които циркулират в тялото му.“

И все пак, имунната система на организма също може да се развива. Антитела и секретиращи В-клетки се конкурират помежду си, с цел размножаване и оцеляване, в зависимост от това колко добре се свързват с чуждите нашественици. Те динамично произвеждат различни видове антитела по време на инфекция.

Плоткин, заедно с Якуб Отвиновски и Армита Нормохамадм, учен от университета Принстън, математически моделират този дуел на еволюционни процеси, за да разберат условията, които влияят върху взаимодействието между антителата и вирусите и как те се адаптират един към друг в течение на хронична инфекция, пише Science daily.

Важно е да се отбележи, че учените разглеждат условията, при които имунната система поражда широко неутрализиращи антитела, които могат да победят широки откоси на вирусни щамове чрез насочване на най-жизнените и неизменни части на вирусния геном.

Алкохолът причинява 7 вида рак

Консумацията на алкохол води до развитието на рак на гърдата и други шест вида тумори, убивайки около 500 000 души годишно или това пра...

Техните открития показват, че в имунната система има голямо разнообразие от вирусни агенти, които могат да бъдат най-добрия вариант за насърчаването на появата на мощни антитела; да има последици за проектиране на ваксини срещу ХИВ и други хронични инфекции.

"Това не е рецепта за изработването на една ваксина срещу ХИВ“, казва Плоткин. „Но работата ни дава някакви количествени насоки за това как да накараме имунната система да създава широко неутрализиращи антитела.“

Най-голямо предизвикателство в изследванията е да се моделира ко-еволюцията на антителата и вирусите, и следенето на огромното количество различни геномни последователности, които възникват във всяка популация по време на инфекция.

"Това е ключов аналитичен трик, за да се опрости проблема“, казва Отвиновски. „То иначе би било невъзможно да се проследят и да се запишат уравнения за всички взаимодействия.“

Учените изграждат изследователски модел за това как мутациите биха се отразили на афинитета на свързване между антителата и вирусите. Този модел изчислява средните афинитетни нива между всички видове вирусни щамове и репертоара от антитела с течение на времето, за да се разбере как си сътрудничат по време на развитието.

Един ден армии от роботи ще бъдат контролирани от смартфон

В филма от 2004 г. "Аз, роботът, гериоят на Уил Смит трябва да се справи с цяла армия от роботи, които числено и физически превъзхождат...

"Това е едно от нещата, което е уникално за нашата работа“, казва Нормохамад. „Ние не само наблюдаваме как един вирус се свързва с едно антитяло, а цялото многообразие от взаимодействия , които се случват по време на хроничната инфекция“.

Това, което те наблюдават е една S-образна крива, в която имунната система се появява, за да контролира инфекцията с високи нива на свързване, но в последствие би възникнала вирусна мутация и биха могли да избегнат неутрализацията им, а след това афинитетът на свързване да се понижи.

"Имунната система се справя добре ако има активно свързване между антитела и вируси“, казва Плоткин.“ И вируса е добре, ако няма силно свързване.“

Това е показателно за една система, която е извън равновесие, където вирусите са в отговор на антителата и обратното. Учените отбелязват, че това вероятно много общо за съвместно развиващото се население.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com