Истинско чудо: Присадени на хора свински бъбреци работят като човешки

8007
Истинско чудо: Присадени на хора свински бъбреци работят като човешки
Снимка: iStock

Американски учени на два пъти присадиха успешно бъбреци от прасе на човек и обявиха, че те функционират нормално - съвсем като човешките. И двете процедури са приложени върху пациенти в мозъчна смърт със съгласието на близките им.

Експериментите са извършени от два независими лекарски екипа и отбелязват ключов напредък в развитието на ксенотрансплантацията – пренасяне на органи и тъкани от животни на хора, съобщават Би Би Си и Си Ен Ен.

Още: Две бъбречни трансплантации се проведоха в "Александровска" болница

Едната от операциите е извършил лекарски екип от Университета на Алабама на 52-годишен мъж. Заменени са и двата му бъбрека с генномодифицирани органи от прасе. За първи път в историята на медицината донорските органи не само не са отхвърлени, но и бързо са започнали да функционират съвсем нормално, тоест да произвеждат урина и да почистват тялото на новия си стопанин от токсични отпадъци, съобщава научното списание JAMA Surgery, което подробно описва процедурата.

По същото време подобна операция с дългосрочен успех правят и хирурзи от Медицинския център “Лангън” към Нюйоркския университет. И двата теста се определят като предклинични, тъй като реципиентите са били в биологична смърт. Следващата стъпка е присаждане на живи пациенти, обяснява Би Би Си.

Още: САЩ: Успешно трансплантираха на човек бъбрек от генномодифицирана свиня

Здравите бъбреци филтрират от кръвта отпадъчния продукт, наречен креатинин. Измерването на нивата на креатинина в кръвния серум помага да се определи колко добре работи трансплантираният орган. В миналото са правени успешни присаждания на свински бъбреци върху нечовекоподобни маймуни, припомня Си Ен Ен.

Но креатининът идва от химикал, който доставя енергия на мускулите, и количеството може да варира в зависимост от мускулната маса. А средният възрастен човек е доста по-голям от другите примати, затова резултатът при маймуните не може автоматично да важи и за хората, обясняват експертите.

“Задължително е да покажем, че свинските бъбреци не само произвеждат урина, но и успяват да изчистят креатинина у възрастни пациенти, преди да започнем да прилагаме метода - каза д-р Джейми Лок, шеф на Института за трансплантация UAB в Алабама и водещ участник в изследването. – Задачата на новите бъбреци е не просто да произвеждат урина, а и да извадят токсините от тялото. Ние успяхме да постигнем това.”

Преди операцията нивата на серумния креатинин у техния пациент са били силно повишени. Но 24 часа след трансплантацията показателите са намалели наполовина, а след 48 часа са се нормализирали и са останали такива до края на експеримента, продължил 7 дни.

“Присадените от човек на човек бъбреци от живи донори работят по-добре и по-бързо от тези на починали дарители – обяснява д-р Лок. - А бъбреците на свинете се държат, сякаш са присадени от жив донор. Това е страхотно и се надяваме в недалечното бъдеще да го приложим върху живи пациенти.”

Още: Баща на две деца се нуждае от средства за трансплантация

Екипът от Ню Йорк е присадил свински бъбреци на изпадналия в мозъчна смърт заради тумор в мозъка Морис Милър. Лекарите са го наблюдавали 2 месеца и казват, че органите са действали като при здрав човек, отделяли са урина и успешно са чистили токсините, предава 24 часа.

Използвани са имунопотискащи лекарства, тимусът на прасето също е трансплантиран, за да предпази бъбреците от атака на човешката имунна система. За да не бъде отхвърлен органът след операцията, свинските клетки се модифицират генетично, за да бъдат “очовечени” и тялото да ги приеме като свои.

Във веригата на ДНК учените откриват и “изключват” 4 изцяло свински гена (GTKO, CMAH, B4GALNT2, GHR). След това включват шест човешки (CD46, CD55, CD47, THBD, PROCR, HMOX1).

Още: Отиде си един от основоположниците на бъбречните трансплантации у нас

Преди последния експеримент лекарите са прилагали метода 2 пъти върху хора в мозъчна смърт. Но едва сега те успяха да гарантират, че донорският орган работи абсолютно нормално и изпълнявайки всички свои функции, основната от които е филтриране на кръвта и пречистване на тялото от вредни отпадъчни продукти (предимно креатинин), констатира Би Би Си.

Макар и все още единични, тези постижения дават надежда на десетки хиляди пациенти, страдащи от хронични бъбречни болести и очакващи трансплантация. Нуждата от донорски органи по целия свят постоянно расте – в САЩ например от всеки 5 болни, очакващи присаждане, 2-ма умират до 5 години след поставяне на диагнозата, без да дочакат подходящия орган. Повечето пациенти са на опашката за бъбреци – 90 000 души, обяви американското здравно министерство.

Близо 5000 българи имат нужда от трансплантация на бъбрек, сочи статистиката. Повече от 800 са включени в листата на чакащите. Има обаче и над 3500 пациенти на диализа, които трябва да мислят за трансплантация, обясни преди време началникът на Клиниката по нефрология и трансплантация на Александровска болница проф. Емил Паскалев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com