Изследваха „гробницата на Саломия“, акуширала на Дева Мария (ВИДЕО)

5946
Изследваха „гробницата на Саломия“, акуширала на Дева Мария (ВИДЕО)
Снимка: Emil Aladjem / Israel Antiquities Authority

Израелската служба за антики (IAA) обяви – само няколко дни преди по-голямата част от християнския свят да отпразнува Рождество Христово – резултатите от изследването на гробница на около 2000 години.

Става дума за погребална пещера, която е била използвана през византийския и ранноислямския период и станала известна като пещерата на Саломия, поради популярна традиция, която я определя като погребалното място на Саломия, акуширала на Дева Мария при раждането на Исус.

Археолозите открили наблизо руините на търговски лавки от VIII – IX век, в които се продавали маслени лампи, използвани в молитви. В двора са открити стотици цели и счупени лампи, което доказва, че пещерата е била място за поклонение. Скоро тя отново ще бъде отворена за обществеността.

„Смятаме, че тук са идвали поклонници, взимали са маслена лампа, молели са се вътре и са продължавали по пътя си“, казва археологът Цви Фирер от IAA.

Ролята на Саломия като акушерка при раждането на Христос е описана в Протоевангелието на Яков. Вярно е, че това евангелие не се счита за канонично от църквата. То разказва за зачеването на Мария, нейното възпитание и брака ѝ с Йосиф, пътуването на двойката до Витлеем, както и подробности за детството на Исус. Има около сто и тридесет гръцки ръкописа на Евангелието на Яков, но повечето от тях датират от Х век или по-късно. Неговият автор Яков се споменава като син на Йосиф и брат на Исус, най-вероятно син на първата жена на Йосиф.

„Името Саломия (или на иврит: Шалом или Шломит) е било много разпространено в периода на Втория храм и е било известно и в семействата на Хасмонеите и Иродиадите. Според християнското предание Саломия е била акушерка от Витлеем, призована да помага при раждането на Исус. Тя не можела да повярва, че я карат да изражда девица, затова ръката ѝ изсъхнала и се възстановила едва когато държала Младенеца“, казва Фирер.

Саломия, Саломия, небивало видение ще ти разкажа. Една девица роди, каквото прочее нейната природа не допуска.“ Саломия рече: „Жив е господ бог, докато не видя, нямам вяра“, гласи писанието.

Изследваната пещера се състои от няколко камери с множество кохими (погребални ниши), издълбани в скалата, и счупени осуарии (каменни кутии) – типичен еврейски погребален обичай от онова време. Неочаквано било превръщането на пещерата в християнски параклис. Крадци откриват гробницата през 1982 г. и открадват саркофага, но официалните разкопки са започнати две години по-късно.

„Съдейки по кръстовете и десетките надписи, издълбани в стените на пещерата през византийския и ранния ислямски период, параклисът е посветен на Саломия“, се казва в изявление на IAA.

Археолозите са открили двор пред пещерата. Той е с площ над 350 кв. м и е ограден от дялани каменни зидове. Археолозите са открили и мозаечен под, който някога го е украсявал. Открити са входовете към пещерата и вътрешния параклис. Върху някои от камъните били издълбани изящни декоративни растителни мотиви, включително розетки, нарове и вази от акант, характерни за еврейското изкуство. Предният двор и пещерата свидетелстват, че гробницата е принадлежала на богато еврейско семейство, което е инвестирало много усилия в подготовката на пещерата.

„Заслужава да се отбележи, че дворът, водещ към гробните пещери, обикновено е бил изсечен в скала, а не изящно изграден от каменна зидария като този преден двор,“ отбелязват от IAA.

ОЩЕ: Наистина ли Дядо Коледа почива в призрачен град в Ирландия?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com